Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Μπαργιώτας (ΔΗΣΥ): Το υπ. Υγείας έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πάρει μέτρα απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Αδυναμία προγραμματισμού και πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pargiotas
Κώστας Μπαργιώτας/ ©INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Μπαργιώτας, υπεύθυνος του τομέα υγείας της ΔΗΣΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επιδημία της εποχικής γρίπης είναι απολύτως προβλέψιμη. Είναι γνωστό πως κάθε χειμώνα πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Γνωστά είναι και τα προβλήματα που προκαλεί τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας.

Γνωστά είναι και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, προφύλαξης και αντιμετώπισης των επιπλοκών της. Σε όλους είναι γνωστά, με την πιθανή εξαίρεση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας. Το μπάχαλο των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο την αδυναμία προγραμματισμού και την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Η έλλειψη πληροφόρησης σε συνδυασμό με την έλλειψη εμβολίων, που διαπιστώνεται πάρα πολύ αργά, έχει αφήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Ακόμα και ομάδες αυξημένου κινδύνου δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ενώ και πάλι οι νοσηλευτές πληρώνουν την απροθυμία του υπουργείου να θεσπίσει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τους επαγγελματίες υγείας.

Άλλωστε, το υπουργείο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πάρει μέτρα απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αποτέλεσμα: το 82% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστο, ενώ θα έπρεπε.

Για ακόμη μια χρονιά θρηνούμε θύματα από έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ και από κακό συντονισμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας. Καθημερινά διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται με σημαντικό ρίσκο εκτός μονάδων σε μια χώρα που έχει δεκάδες κλίνες κλειστές στο δημόσιο σύστημα και αρκετές ακόμα μη διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα.

Για ακόμα μια χρόνια το υπουργείο αδυνατεί να στελεχώσει τις μεν και να αξιοποιήσει τις δε. Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται ότι με προαναγγελίες προκηρύξεων δεν γίνεται πολιτική.

Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται πως χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτη ανάγκη. Αλλά το υπουργείο διατείνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Σε κάποια άλλη χώρα, ίσως».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ