Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Ανάπτυξη άνω του 2% στην Ελλάδα - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos-chouliarakis
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης © INTIME NEWS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται σύμφωνα με τις «ενδιάμεσες» οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020 είναι ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, όταν προέβλεπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή στο 2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 2020, καθώς και στην ΕΕ από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,5% και 1,7% αντιστοίχως.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και την επόμενη χρονιά λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης στις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ εξαιτίας των παγκόσμιων εντάσεων στο εμπόριο και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, που τώρα αναμένεται να είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος από το 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 στο 1,6%.

Οι νέες εκτιμήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν η ευρωζώνη να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και 1,7% το 2020.

Η ανάπτυξη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – χωρίς τη Βρετανία που προγραμματίζει να αποχωρήσει τον Μάρτιο – αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος από το 2,1% το 2018. Την επόμενη χρονιά, η πρόβλεψη είναι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με το μπλοκ να εκτιμάται ότι θα καταγράψει την έβδομη συνεχή χρονιά ανάπτυξης, αλλά στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη θα σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,1% φέτος από το 1,5% το 2018. Η Κομισιόν ανέμενε προηγουμένως ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γερμανία να διαμορφωθεί φέτος στο 1,8%.

Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία επίσης προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, με την Ιταλία να αναμένεται να καταγράψει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, μόλις 0,2% φέτος.

Η Κομισιόν επικαλέστηκε τις παγκόσμιες εντάσεις για το εμπόριο και την επιβράδυνση στην Κίνα ως τα μεγαλύτερα βαρίδια για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ανέφερε και νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους, κυρίως στην Ιταλία, ως λόγο για την επιβράδυνση.

Η Κομισιόν αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,4% φέτος, κάτω από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,6% και ακόμα μακρύτερα από το στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2,0%.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.