Πολιτικη & Οικονομια

Ο Δανέλλης, ο Φουκουγιάμα και οι κομπάρσοι της ιστορίας

Πόσες θυσίες θα κάνει ακόμα για το καλό του τόπου;

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354615_1_1.jpg

«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωνε στις 16 Ιανουαρίου ο κ. Σπύρος Δανέλλης. Δυόμισι εβδομάδες μετά, ο κ. Δανέλλης έκανε κάτι ακόμα χειρότερο από τον προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξουσιοδότησε  την κυβέρνηση να προωθεί εν λευκώ τα νομοσχέδια του μέλλοντος, συντασσόμενος με αυτούς, στους οποίους δεν θα προσχωρούσε, με απερίγραπτο τρόπο.

Ο κ. Δανέλλης έδωσε το πληρεξούσιο στον κ. Τσίπρα, αφού εξάντλησε τις δηλώσεις του περί του χάσματος Δεξιάς-Αριστεράς και της αναγκαιότητας σύγκλισης των «προοδευτικών δυνάμεων» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια σύγκλιση όμως επιτεύχθηκε; Την ίδια ακριβώς λευκή επιταγή έδωσαν η κ. Παπακώστα, που υπερηφανεύεται κάθε τόσο για τις καραμανλικές της ρίζες και είναι επικεφαλής μιας πολιτικής κίνησης –του Ν.Ε.Ο–, τα μέλη της οποίας αναζητούνται… Ο κ. Ζουράρις δεν πιστεύουμε ότι εντάσσεται στο «προοδευτικό μέτωπο», καθώς καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο κ. Δανέλλης τόλμησε την υπέρτατη θυσία. Άραγε μήπως εντάσσεται στις «προοδευτικές δυνάμεις» ο κ. Παπαχριστόπουλος, των ΑΝΕΛ, που δηλώνει κάθε τόσο παραίτηση αλλά πότε του χαλάει το αυτοκίνητο, πότε η μηχανή; Ίσως να συνυπολογίζονται στη νέα ενότητα η κ. Κουντουρά ή ο κ. Κόκκαλης, που ήταν μεν ΑΝΕΛ, είδαν όμως το φως το αληθινόν μόλις έπιασαν στασίδι στην κυβέρνηση.

Ο κ. Δανέλλης είχε δηλώσει πως θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μόνο εάν αυτή προηγούταν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή – όπερ και εγένετο. Πρόσθετε όμως πως σε διαφορετική περίπτωση θα καταψήφιζε την κυβέρνηση (ΣΚΑΪ, 11-1-2019). Τι συνέβη λοιπόν –τώρα που το κεφάλαιο των Πρεσπών έκλεισε– και δίνει ουσιαστικά δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα; Πόσες θυσίες θα κάνει ακόμα για το καλό του τόπου;

Κι ακόμη: Γιατί ο ίδιος καταψήφιζε την κυβέρνηση, όταν η ΝΔ προ ολίγων μηνών κατέθετε πρόταση δυσπιστίας; Ιδού η εκ των υστέρων απάντησή του στις 16-1-2019: «Είναι γνωστό ότι η προσωπική μου άποψη ήταν πως ότι το κόμμα μου έπρεπε να απέχει από αυτή (σ.σ. την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας) αλλά ακολούθησα την κομματική γραμμή για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στο κόμμα μου κι έλεγα τότε ότι  ψήφιζα, εξαιρουμένου του Μακεδονικού». Ακόμα κι αν δεχτούμε την εξήγησή του, το ερώτημα παραμένει. Τώρα που έκλεισε το Μακεδονικό, τι τον ωθεί να συνωστίζεται στα έδρανα της Βουλής με τα «ορφανά» των ΑΝΕΛ;

«Πάντα υποστήριζα ότι το κατά Φουκουγιάμα τέλος της ιστορίας ούτε έχει έρθει ούτε πρόκειται να έρθει» είχε πει ο κ. Δανέλλης στη Βουλή. Το τέλος όμως μιας κακοστημένης παράστασης, στην οποία ο «ανεξάρτητος» βουλευτής επέλεξε να γίνει κομπάρσος, είναι κοντά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ