Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Το 25% των Ελλήνων δεν έχει λεφτά για θέρμανση

Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας η Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/©INTIME/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε τυπικά από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο το 25,7% των Ελλήνων αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η αδυναμία συνδέεται άμεσα με την υψηλή φορολογία στα καύσιμα, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,025 ευρώ/λίτρο, όταν η μέση τιμή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στα 0,794 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 0,781 ευρώ/ λίτρο.

Την ίδια ώρα, κατά το έτος 2017, μόλις το 8% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε σε πανευρωπαϊκή έρευνα ότι δεν είχε τη δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 11% το 2012 (ανώτατο επίπεδο) και μειώθηκε σταδιακά μέσα στα επόμενα έτη.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Βουλγαρία με 37% και ακολουθούν Λιθουανία (29%) και Ελλάδα (25,7%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 23% και στην πέμπτη η Πορτογαλία (25%).

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες θέσεις στη λίστα, περί το 2%, καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ