Πολιτικη & Οικονομια

Αχτσιόγλου: Από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ωφελούνται άμεσα περίπου 880.000 εργαζόμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου/©ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας μίλησε στην εφημερίδα Documento, τονίζοντας ότι η καινούργια μισθολογική κλίμακα τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και άμεσα θα ωφεληθούν περίπου 880.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο υπο-κατώτατος μισθός, που αφορά σε νέους κάτω των 25 ετών, θα καταργηθεί.

«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού απειλεί τις θέσεις εργασίας, δεν επαληθεύεται ούτε από την εμπειρία, ούτε από τις πλέον πρόσφατες έρευνες». Και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει αποδεδειγμένα λειτουργήσει υφεσιακά στην ελληνική οικονομία ήταν οι πολιτικές της μείωσης των μισθών και συμπίεσης εργατικών δικαιωμάτων την περίοδο 2010-2014».

Η υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση της ανεργίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «οι εργαζόμενοι να δηλώνονται, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, να τηρούνται τα ωράριά τους και να αμείβονται αξιοπρεπώς». Εξάλλου, στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης συμπεριέλαβε και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και οι βασικές προδιαγραφές της περιλαμβάνουν:

α) Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα και της βασικής οφειλής, μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 120 δόσεις και

β) ρύθμιση και η εξόφληση σε δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017, με τις δόσεις για οφειλή έως 3.000 ευρώ να είναι έως και 36, ενώ για μεγαλύτερη οφειλή έως και 120.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ