Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο διάδοχος του θρόνου της Γαλλίας, κόμης των Παρισίων

Ο Ερρίκος της Ορλεάνης ήταν απόγονος του αδελφού του Λουδοβίκου ΙΔ΄

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κόμης των Παρισίων Ερρίκος της Ορλεάνης
Ο κόμης των Παρισίων Ερρίκος της Ορλεάνης © Wikipédia

Ο κόμης των Παρισίων Ερρίκος (Ανρί) της Ορλεάνης, ο διεκδικητής του θρόνου της Γαλλίας και απόγονος του τελευταίου βασιλιά της χώρας, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.

Ο Ερρίκος της Ορλεάνης ήταν απόγονος του αδελφού του Λουδοβίκου ΙΔ΄ αλλά και του δούκα της Ορλεάνης Φίλιππου (του επονομαζόμενου Φίλιππου-Ισότης) που είχε ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσης του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣτ΄ κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Κατά ειρωνία της τύχης, ο θάνατός του συνέπεσε με την επέτειο του αποκεφαλισμού του Λουδοβίκου ΙΣτ΄.

Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε μέσω του Facebook ο γιος του και νέος πλέον διεκδικητής του θρόνου, Ζαν, δούκας της Βαντόμ, 53 ετών.

Πρόγονος του Ερρίκου της Ορλεάνης ήταν επίσης ο τελευταίος βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ (1830-1848), ο οποίος κυβέρνησε μετά την ανατροπή του εξαδέλφου του, Καρόλου Ι΄ (1824-30) από την Ιουλιανή επανάσταση.

Ο Ερρίκος της Ορλεάνης ήταν το δεύτερο από τα 11 παιδιά που απέκτησε ο συνονόματος πατέρας του. Σε ηλικία 66 ετών, παρά τη μακρά διαμάχη με τον πατέρα του (κυρίως λόγω του γάμου του με μια διαζευγμένη γυναίκα) ανακηρύχθεκε επικεφαλής του Οίκου της Γαλλίας.

Είχε γεννηθεί στις 14 Ιουνίου 1933 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και συμμετείχε ως αξιωματικός στον πόλεμο της Αλγερίας. Αποχώρησε από τον στρατό το 1967 και ασχολήθηκε με τον τραπεζικό τομέα, στη Γαλλία και την Ελβετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δόμνα Μιχαηλίδου από Φόρουμ των Δελφών: Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ανηλίκων - Αναγκαίο σαφές πλαίσιο για την ΤΝ
Δόμνα Μιχαηλίδου από Φόρουμ των Δελφών: Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ανηλίκων - Αναγκαίο σαφές πλαίσιο για την ΤΝ

Στόχος η εκπαίδευση γονέων για την προστασία των ανηλίκων από εθιστικές συμπεριφορές, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σακελλαροπούλου από Φόρουμ των Δελφών: Άλλο η κριτική στη Δικαιοσύνη και άλλο οι επιθέσεις από χείλη που δεν θα έπρεπε
Σακελλαροπούλου από Φόρουμ των Δελφών: Άλλο η κριτική στη Δικαιοσύνη και άλλο οι επιθέσεις από χείλη που δεν θα έπρεπε

Η κρίση των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY