Πολιτικη & Οικονομια

Επιδόθηκε στην Ελλάδα η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ (video)

Τσίπρας: Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και όχι στην εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έφθασε στην Αθήνα, απόψε το βράδυ, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

Στη διακοίνωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγιναν δύο διευκρινίσεις στις οποίες τονίζουν ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και όχι στην εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και πως η επίσημη γλώσσα τους που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ από το 1997 ανήκει στην οκογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

«Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της». 

Ο πρωθυπουργός έκανε αυτή την ανακοίνωση από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, επιτιθέμενος ταυτόχρονα στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χαρακτηρίσει τους πολίτες της γειτονικής χώρας ως «Σλαβομακεδόνες». 

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να πάρει τον λόγο, αλλά δεν του δόθηκε όπως και στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο που ζήτησε να απαντήσει στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.