Πολιτικη & Οικονομια

Ακραία περιφρόνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοκρατικές αρχές

Το Ποτάμι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κι, αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος από την κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να στηθούν κάλπες

photo_2_2.jpg
Δημήτρης Τσιόδρας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347245.jpg

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από το πρωτοφανές θράσος, τον κυνισμό και την αγάπη της για την εξουσία. Κι όσο βλέπει ότι ο χρόνος παραμονής στην κυβέρνηση μειώνεται, τόσο δείχνει τον χειρότερο εαυτό της. Αποδεικνύει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να υπηρετήσει τους σκοπούς της, παραπέμποντας στις χειρότερες στιγμές των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι εξελίξεις γύρω από τη Novartis είναι άλλη μια απόδειξη.

Εσχάτως κυκλοφορούν τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας που αποτελούν πλήρη περιφρόνηση των δημοκρατικών αρχών, για τις οποίες στα λόγια κόπτονται οι του ΣΥΡΙΖΑ. «H Kυβέρνηση oφείλει να έχει την εμπιστoσύνη της Boυλής» αναφέρει το άρθρο 84 του Συντάγματος. Κι όμως! Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ακόμη και αν δεν έχουν την εμπιστοσύνη της Βουλής (σε περίπτωση βέβαια που οι ΑΝΕΛ κάνουν πράξη κάποιες από τις δηλώσεις τους περί αποχώρησης από την κυβερνητική πλειοψηφία) θα παραμένουν στην εξουσία. Δηλαδή δεν θα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, δεν θα εκφράζουν την πλειοψηφία, όπως εκφράζεται μέσω των εκλογών, αλλά δεν πρόκειται να το κουνήσουν από τις καρέκλες τους, προκαλώντας την αντιπολίτευση να τους ρίξει. «Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ Πρωθυπoυργoύ, η Kυβέρνηση υπoχρεoύται να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής και μπoρεί να τη ζητεί και oπoτεδήπoτε άλλoτε» λέει το Σύνταγμα, αλλά οι υπουργοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται να το πράξουν.

Το αστείο είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν ακόμη και αν δεν έχουν πλειοψηφία, ξεχνώντας ότι ζούμε σε αντιπροσωπευτική κι όχι σε λαϊκή δημοκρατία, συνεχίζουν να καταγγέλουν  την κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου!

Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, γιατί η κυβέρνηση δεν θα έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κι αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος από την κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να στηθούν κάλπες. Οι κουβέντες περι κυβέρνησης αποσταστών, βουλευτών δηλαδή που εκλέχτηκαν με άλλα κόμματα και θα παραβλέψουν την εντολή  των ψηφοφόρων τους, για να στηρίξουν μια κυβέρνηση άλλου κόμματος είναι η επιτομή της περιφρόνησης των πολιτών και της δημοκρατίας, γι' αυτό και δεν θα βρεθούν. 

Βεβαίως το τελευταίο που νοιάζει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δημοκρατικές αρχές. Έχει δείξει την περιφρόνηση της σ' αυτές με κάθε τρόπο, ακόμη και με κάποιους που υποτιμούν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων της. Ένα τμήμα τους  ίσως να μην το ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ