Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Δεν θα ξεμπεδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω

«Η Αριστερά δεν πουλάει την Μακεδονία, την σώζει»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με σύνθημα «ναι στην Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης» και «όχι στον εθνικισμό», μίλησε απόψε στο «Παλέ ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

© ΑΠΕ - ΜΠΕ

"Είναι πλέον όλα στο φως: Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς. Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα. Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας. Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων".

© ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡ

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως έτσι κατάφερε η κυβέρνηση να βγάλει την οικονομία από τα ελλείμματα, να προστατεύσει τους πιο αδύνατους.

Απαρίθμησε τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που ήδη νομοθετήθηκαν: μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών, αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.

© ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σημείωσε ότι σε αυτά προστέθηκαν και άλλα: Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες, η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό, η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

"Έτσι λοιπόν, τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας,τις πρώτες 100 δικές σας και δικές μας μέρες, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο", είπε.

© ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

"Δεν θα ξεμπεδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας πιάνοντας το νήμα από σύνθημα που ακούστηκε στο Αλεξάνδρειο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι "δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε" και ότι "αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη¨".

Σχολίασε ότι "πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. 'Αλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος".

Σημείωσε ότι "δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές,  ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους". Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018".

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, "εμείς την απελευθερώσαμε", εκείνοι "καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε". "Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων.

Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο", είπε, τονίζοντας ότι

"δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς  για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού".

© eurokinissi

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί αμφιβήτησαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει από τη ΔΕΘ "μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων", σήμερα όμως "κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας". "Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας", τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουν γίνει πια σαφή στον λαό και συγκρούονται δύο σχέδια: "ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη μια είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ένα "σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας" εκ μέρους της ΝΔ. Ένα πολιτικό πρόγραμμα "υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας" και από την άλλη "η ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ". Η προστασία των εργασιακών σχέσεων και "η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ η ΝΔ είναι "με το ασφαλιστικό Πινοσέτ". "Εμείς με το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και η ΝΔ, με την οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό". "Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων και η ΝΔ, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο", είπε μεταξύ άλλων.

"Μαζί σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά", "είμαστε τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε", είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.