Πολιτικη & Οικονομια

Ανατροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου: Ελβετικό μπλόκο για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο θεωρεί ότι τα οικονομικά στοιχεία αποτελούν προϊόν υποκλοπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
papa.jpg
©EUROKINISSI

Αρνητικά απάντησε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (σ.σ. ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος στην Ελλάδα) στο νέο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Η απόφαση να μην αρθεί το τραπεζικό απόρρητο συνδέεται με υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές, αποτελούν προϊόν υποκλοπής. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν, μάλιστα, ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των οικονομικών στοιχείων που δείχνουν χρήση τραπεζικού λογαριασμού για τη διακίνηση «ύποπτων» κεφαλαίων.

Μεταξύ των λογαριασμών αυτών υπάρχει και ένας, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 1,3 εκατ. ευρώ -ποσό που έφθασε στα χέρια της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου. Οι καταθέσεις αυτές ήρθαν για πρώτη φορά στο φως μέσω της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιόποινων πράξεων.

Ειδικότερα:

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.

Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων, υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης Αρχής της Εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση του τραπεζικού απορρήτου είχε γίνει πριν από 5 χρόνια. Οι καταθέσεις του 1,3 εκατ. ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC είχαν αποκαλυφθεί τυχαία με τη λίστα Λαγκάρντ και όπως προέκυψε, τα χρήματα εμβάστηκαν στο λογαριασμό της (από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2000, με 3 εμβάσματα) από τον κουμπάρο του ζευγαριού (έχει βαφτίσει τον γιο τους) και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.