Πολιτικη & Οικονομια

Ευθύνες Συριζαίων υπουργών στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ κι ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά - Να έρθει στη Βουλή η υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
depa-fysiko-aerio.jpg
© EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Στη συνέντευξη που παραχωρεί στα σημερινά "Νέα" ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος επιβεβαιώνει πλέον με ακλόνητα στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Και προσθέτει: «Και αποκαλύπτει ότι το σκάνδαλο που στήθηκε το γνώριζαν τουλάχιστον επτά υπουργοί, προκαλώντας τον κ. Σταθάκη να δημοσιοποιήσει τους λόγους που τον απέπεμψε. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά και η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Κιτσάκος υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές».

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος λέει ότι δέχεται απειλές, βάζει με τη συνέντευξή του στο κάδρο των ευθυνών για την υπόθεση της ΔΕΠΑ και της εταιρείας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επτά υπουργούς καταγράφοντας περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε.

Γνώριζαν όλοι

Λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου».

«Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Όλες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία. Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε "βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις".

»Επιπλέον, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή.

»Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.

»Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ».

Και τέλος τονίζει: «Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ