Πολιτικη & Οικονομια

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Αντί απαντήσεων ο Σταθάκης επικαλείται το ηθικό πλεονέκτημα

Πυρά κατά του υπουργού από τους βουλευτές της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stathakis.jpg
© INTIME NEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΝΔ, εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης 27 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη στιγμή που, όπως είπε, η Standard & Poor's αναβαθμίζει την ΔΕΗ. Ανέφερε δε ότι η ΝΔ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να κάμψει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης όταν αναφέρεται σε«σκάνδαλα» τύπου ΔΕΠΑ, για τα οποία έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις. Επίσης επισήμανε ότι η αναβάθμιση αυτή εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης συνδέεται και με τη διαχείριση της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά με τις προοπτικές συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Ταυτοχρόνως, ο αρμόδιος υπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αντιθέτως, όπως ακριβώς έγινε και επί δύο συνεχόμενες χρονιές, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται κι επίσης δεν θα υπάρξει εθελούσια έξοδος προσωπικού, παρά θα ακολουθηθεί το σχέδιο που έχει εισηγηθεί η ΔΕΗ. Επιπλέον ενημέρωσε ότι αυτή η κυβέρνηση διευθέτησε το πρόβλημα βραχυχρόνιου δανεισμού της ΔΕΗ που κληρονόμησε από την προηγούμενη.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη να επικεντρώνεται «στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Ν. Δένδια, να κατηγορεί την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή» για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να«περάσει» στην κοινή γνώμη. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι πριν από την αναβάθμιση, η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για υποβάθμιση της ΔΕΗ κατά τρεις βαθμίδες συγκριτικά με ό,τι παρέδωσε η ΝΔ, ενώ η εταιρεία έχει απωλέσει το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας σε σχέση με το 2014. Ακόμη οι επερωτώντες ανέφεραν ότι πληθαίνουν οι παρεμβάσεις της Κομισιόν που θέτουν εμπόδια στην καταστροφή της περιουσίας του Δημοσίου, που επιχειρεί η κυβέρνηση. Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βλάχος και Χρ. Μπουκώρος οι οποίοι υποστήριξαν το θέμα της επερώτησης «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία».

Ο Γ. Σταθάκης

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το τρίπτυχο: λιγνίτες για πάντα χωρίς να κλείσει ποτέ καμία μονάδα, μείωση προσωπικού με απόλυση 4.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων» υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα τρία αυτά ζητήματα είναι ξεκάθαρες:

- Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής μιας λιγνιτικής μονάδας, αυτή θα αποσύρεται, όπως προβλέπεται στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.

- Η ΔΕΗ, βάσει της στρατηγικής της, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, προκρίνοντας τις συνταξιοδοτήσεις.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι βάσιμη αυτή η στρατηγική της ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας. Αν έχετε άλλη γνώμη, προτείνετέ την», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

-Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, ο υπουργός σημείωσε ότι με βάση τη Eurostat, δύο διαδοχικά εξάμηνα μειώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.

«Τα στοιχεία διαψεύδουν και πάλι τη ΝΔ. Αποκλείσαμε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οπότε η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία μήπως και εκμαιεύσει κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής εντύπωση», επισήμανε.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όπως και συνολικά για την πορεία της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ, η ΝΔ επενδύει στην καταστροφολογία και αναρωτήθηκε «όλη αυτή η καταστροφολογία δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι ψηφίζετε όλες τις θεσμικές αλλαγές που φέρνουμε στη Βουλή;». Παρέπεμψε, δε, στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, που μόλις προχθές αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημά της ΝΔ είναι ότι ανατρέψαμε το σχέδιο που κληρονομήσαμε το 2015 και προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το 2015 η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν ορίζοντα πενταετίας:

«Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανείων, κάνοντας δύο πράγματα: ο δανεισμός της ΔΕΗ απομειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και τα 3,9 δισ. ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν σε δύο διαδοχικές φάσεις, με μακροπρόθεσμο δανεισμό». Πλέον, σημείωσε ο υπουργός, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στο νέο ενεργειακό τοπίο, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και συνδυασμό των υπηρεσιών της, ενώ έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο σημείο αυτό αποτελεί η εξαγορά της εταιρείας στην ΠΓΔΜ. «Αυτή η ΔΕΗ δεν θα έλεγα ότι είναι ένας πόλος κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία».

Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας ολοκλήρωσε έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό προσβάλλει τον κοινό νου. Ανέφερε δε, επιγραμματικά ότι επί της παρούσης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η α' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει ανατεθεί η β' φάση των Κυκλάδων, προχθές υπεγράφη η διασύνδεση της Κρήτης-Πελοποννήσου, ενώ η προκήρυξη του έργου για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα γίνει στις αρχές του 2019. Υπενθύμισε δε, ότι «όταν παραλάβαμε, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης ήταν μια γραμμή σε ένα σκίτσο του κ. Μανιάτη».

«Επίσης, η μεγάλη μετατροπή της χώρας σε ένα ενεργειακό hub, αυτά τα τρία χρόνια έγινε. Ο TAP, βεβαίως, ήταν σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά στις αρχές του 2015 άρχισε η αδειοδότηση του έργου, το 2018 ολοκληρώθηκε το 90% του έργου και το 2020 ο TAP, όπως ακριβώς προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, θα λειτουργήσει. Ο κάθετος άξονας, ο IGB, ήταν σε μηδενικό σημείο. Το έργο προκηρύσσεται το επόμενο τρίμηνο. Επίσης, κλείσαμε τον κύκλο των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, ότι αυτή η κυβέρνηση στα ενεργειακά περίπου κατάφερε να ολοκληρώσει ένα "εργάκι" της ΝΔ και τίποτα περισσότερο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για το θέμα της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε:

«Είναι προσβλητική διατύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τον διάλογο σ' ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ο διάλογος έχει ήδη γίνει από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα από τη ΝΔ που δεν έχει απαντηθεί. Σε ό,τι με αφορά, την πρώτη φορά που θέσατε το θέμα, βγήκε πολύ αναλυτική ανακοίνωση, διορθώθηκε η παρατήρηση ότι δεν είναι 120 εκατ. οι οφειλές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια -τα 80 έγιναν επί ΝΔ, μαζί με τις προσαυξήσεις είναι 106-108, το χρέος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια μόλις 12 εκατ.- και επί της ουσίας είπα ευθέως και ανοιχτά ότι το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων, αν υπήρχε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά. Εδώ είμαστε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να μπούμε ακόμα πιο βαθιά στη συζήτηση αυτή. Πάντως, θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

Ο Κ. Χατζηδάκης

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε μια αμήχανη απάντηση τις προηγούμενες μέρες και έθεσε τα ερωτήματα:

- Γιατί διώκεται από τη Δικαιοσύνη, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κιτσάκος, που η κυβέρνηση τοποθέτησε στη ΔΕΠΑ και όχι οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι;

- Είναι αλήθεια ή όχι ότι επιχειρήθηκε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, και γι' αυτό διώκεται ο κ. Κιτσάκος, να γίνει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της επιχειρήσεως του κ. Λαυρεντιάδη, παράνομη ανταλλαγή ακινήτων, τα οποία είχαν δεσμευτεί για ξέπλυμα χρήματος;

- Γιατί τα ακίνητα αυτά αποτιμήθηκαν από την ΔΕΠΑ στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η επίσημη προηγούμενη αποτίμησή τους ήταν 9 εκατ.;

- Υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του εν λόγω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπαιρνε εντολές γι' αυτήν την παράνομη ενέργεια από έξι υπουργούς;

«Δεν μπορείτε να σιωπάτε και πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία», είπε προς τον αρμόδιο υπουργό ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Τελειώνει ο καιρός σας κι οφείλετε να δώσετε απαντήσεις. Απαντήσεις για το ζήτημα της ΔΕΠΑ και του επικεφαλής που εσείς ορίσατε και διώκεται για κακουργηματική απιστία, ενώ αντιπαρέρχεστε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Απαντήσεις για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, όπου η σοσιαλιστική σας κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει τις μισές ζημιές του ιδιώτη και έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιδράσει, ποια είναι η εξήγησή σας; Ποια είναι η εξήγησή σας για το θέμα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου 'Ελευθέριος Βενιζέλος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Ο Κώστας Σκρέκας

Ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι με τους νόμους που ψήφισε αυτή κυβέρνηση μετέτρεψε τη ΔΕΗ από μια κερδοφόρα εταιρεία σε μια εταιρεία που το 2017 παρουσίασε ζημιές περίπου 300 εκατ. ευρώ, εάν αφαιρέσουμε τα έκτακτα έσοδα για υπηρεσίες κοινής ωφελείας που αφορούσαν προηγούμενα χρόνια, όπως είπε.

Δηλαδή το 2017 η εταιρία «έμπαινε μέσα», είχε ζημιές 1 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας της, ενώ, όπως τόνισε, ήρθε και η ανακοίνωση και η έκθεση αξιολόγησης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standards & Poor's, από την οποία προκύπτει ότι για το 2018 η εταιρεία θα «μπαίνει μέσα» 2 εκατ. την ημέρα.

Ο κ. Σκρέκας καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι:

- Πρώτον, υποχρέωσε τη ΔΕΗ να χάσει το 100% του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της, του ΑΔΜΗΕ, που είχε εκτιμηθεί με συνολική αξία 1,2 δισ. και έχασε το 100% των μετοχών για μόλις 300 εκατ. καθαρά έσοδα.

- Δεύτερον, με συμφωνία με την τρόικα, έχασε το 40% περίπου του πελατολογίου της, το 40% των εσόδων από ενέργεια, δηλαδή έχασε 1 δισ. ευρώ υπέρ των εναλλακτικών ιδιωτών παρόχων, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ.

- Τρίτον, έχει αναγκάσει τη ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε δημοπρασίες ενέργειας, τα λεγόμενα ΝΟΜΕ, κάτω του κόστους παραγωγής.

- Τέταρτον, επέβαλε τη λεγόμενη «χρέωση προμηθευτή», για να καλύψει το έλλειμμα για τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχει κοστίσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής στη ΔΕΗ.

- Πέμπτον, προχώρησε σε ένα καταστροφικό και άστοχο σχέδιο πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Κι όχι μόνο, δεν έχει ορίσει ποιο είναι το κατώτατο τίμημα πώλησης αλλά επιχείρησε να υποχρεώσει την ΔΕΗ να αναλάβει το 50% των μελλοντικών ζημιών, που θα είχαν οι μονάδες οι οποίες θα πωλούσε.

«Βέβαια, όλα αυτά που ανέφερα έχουν στοιχίσει στη ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", όπου είπε ότι ενέργειες και αποφάσεις δύο υπουργών της Κυβέρνησης -του παρισταμένου και του προηγούμενου- έχουν στοιχίσει στη ΔΕΗ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ>» είπε ο κ. Σκρέκας.

«Η συνέπεια είναι ότι η εταιρεία από μια πολύ κερδοφόρα εταιρεία το 2014, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους προ προβλέψεων για επισφάλειες και προ έκτακτων εσόδων 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και καθαρά κέρδη 137 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 παρουσίασε λειτουργικό περιθώριο μόλις 500 εκατ. ευρώ, (μειωμένο δηλαδή κατά 65%-70% και ζημιές, εάν εξαιρέσουμε τα έκτακτα έσοδα από ΥΚΩ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, που αφορούσαν τα έτη 2012-2016, 300 εκατομμυρίων ευρώ). Ταυτοχρόνως, φαίνεται από την πορεία της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο ότι η ΔΕΗ στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 είχε χρηματιστηριακή αξία 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης Standards & Poor's τρεις βαθμίδες παραπάνω από ό,τι είναι σήμερα, B plus. Σήμερα, η ΔΕΗ έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 283 εκατ. ευρώ, 80% χαμηλότερη, και αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης τρεις βαθμίδες χαμηλότερα CC plus, "CC+", και με αρνητική προοπτική για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία της στο μέλλον>».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.