Πολιτικη & Οικονομια

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 60 έως 90 ευρώ το χρόνο και μόνο για το 2019

Για «άδικη, αντιαναπτυξιακή και εικονική» μείωση κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bouli.jpg
©INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Ειδικά για το έτος 2019» θα ισχύει η μείωση του ΕΝΦΙΑ και χωρίς να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020, σύμφωνα με την σχετική τροπολογία.

Μάλιστα, η φοροελάφρυνση θα μειώσει το χαράτσι για περίπου €60 το χρόνο, κυρίως για περιουσίες μέχρι €60.000 ενώ στην σχετική τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία ελάφρυνση για τη μεσαία περιουσία. Παράλληλα, υπό όρους γίνονται και οι μειώσεις στις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "όχι" και το Ποτάμι που δήλωσε "παρών".

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και το Ποτάμι που δήλωσε "παρών"

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "όχι" και το Ποτάμι που ψήφισε "παρών".

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε "παρών".

Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζει σχετικά ότι «Με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και εισάγεται «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ».

«Η επιδοματικού χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ» έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ:

«1. Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

2. Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι την κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

3. Δεν είναι πραγματική, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα "εξαερωθεί" από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ