Πολιτικη & Οικονομια

ΚΙΝΑΛ: «Όλα στο φως» - Στον Άρειο Πάγο για το βούλευμα σχετικά με το C4I

Ζητούν διευκρινίσεις και απαντήσεις για ευθύνης υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4628029.jpg
© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετέβη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής για να καταθέσουν αναφορά γύρω από τις ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σε σχέση με το δικαστικό βούλευμα του 2017 για το Σύστημα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Όπως είπαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατά την έξοδό τους, σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να αποτραπούν μεθοδεύσεις για επιλεκτική συγκάλυψη υποθέσεων. Ζητούν διευκρινίσεις και απαντήσεις για τον χειρισμό της δικογραφίας, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

Με το επίμαχο βούλευμα (1732/2018) παραπέμπονται σε δίκη 18 κατηγορούμενοι, ωστόσο, όπως αναφέρουν, σε αυτό διαπιστώνεται ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (Προκόπης Παυλόπουλος, Χρηστος Μαρκογιαννάκης και Βύρων Πολύδωρας), ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. 

«Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC, που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)» επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.

Με την αναφορά τους, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν απευθύνει και στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν: «Διά της παρούσης δε αναφοράς μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας. Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή».

Κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε «είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις για συγκάλυψη. Όλα στο φως».

Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Συμφωνά με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ζητήσει όλο το υλικό που είχε φθάσει στη Βουλή προκειμένου να μελετήσει ποια στοιχεία πήρε στα χέρια της η αντιπροσωπεία από τους ανακριτές που τότε διενεργούσαν την έρευνα.

Μία ημέρα νωρίτερα, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών του 2017, που επιρρίπτει ποινικές ευθύνες σε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή –τους κκ Παυλόπουλο, Πολύδωρα, Μαρκογιαννάκη- για τροποποίηση των συμβάσεων προς το δυσμενέστερο του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν αν:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;
β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;
γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;
δ) Προτίθεται ο Υπουργός να διατάξει κατά Νόμον έρευνα ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν ενδεχομένως το καθήκον τους;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ