Πολιτικη & Οικονομια

Μυστήριο με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις Τσίπρα - Αρχιεπισκόπου

Τι αναφέρουν πηγές της Αρχιεπισκοπής και πηγές της Νέας Δημοκρατίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύ λόγος έγινε και για το αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους διαφωνούντες μητροπολίτες αλλά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του προσυμφώνου, πριν γίνουν οι ανακοινώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Κύκλοι του Αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ και το newsit.gr αναφέρουν ότι αυτές οι ενημερώσεις έγιναν και τότε δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Στην αντίπερα όχθη, μητροπολίτες όπως ο Μεσσηνίας διαψεύδουν ότι έγινε αυτό καθώς, όπως υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η ενημέρωση περιορίστηκε στα της αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που είχε συζητηθεί και με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2013.

Τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του Μαξίμου στις 5 Νοεμβρίου επιβεβαιώνουν και πηγές της ΝΔ στον ΣΚΑΪ, αλλά επίσης διευκρινίζουν ότι δεν έγινε ποτέ γνωστό ότι στις προτάσεις υπάρχει και η μεταβολή να τεθούν εκτός δημοσίου οι κληρικοί.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΝΔ στο newsit διαψεύδουν αυτή καθεαυτή τη συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να εικάσουν σε ποια ακριβώς από τις συχνές αυτές συναντήσεις του προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρονται από την κυβέρνηση, συνεπώς η συζήτηση περί διαλόγων είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου πως δεν υπήρχε ενημέρωση για τη συμφωνία.

Εντωμεταξύ, ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου για τον «θρησκευόμενο» Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τον αποκαλεί.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα». Και προσθέτει ότι «το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνεται υπογραμμίζοντας πως «πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;».