Πολιτικη & Οικονομια

Πώς η κυβέρνηση πέτυχε υπερπλεόνασμα 6,46 δισ. ευρώ

«Πάγωμα» στην επιστροφή φόρου και λιγότερες επενδύσεις αύξησαν κατακόρυφα τα νούμερα

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
euro23.jpg

Με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση πήγε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), όπου τίθεται επί τάπητος το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και κρίνεται το μέλλον των συντάξεων και των εξαγγελιών της ΔΕΘ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φθάνει τα 6,46 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά. Ήδη, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, με το EWG να κρίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, χωρίς να βάλει μαχαίρι στις συντάξεις.

Μόνο που το ποσό των 6,46 δισ. ευρώ -το οποίο ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου- συγκεντρώθηκε με σειρά «ρυθμίσεων», οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να «στεγνώνει» η αγορά από ρευστό. Εκτός από την πάγια τακτική των τελευταίων ετών για «πάγωμα» των επιστροφών φόρου, παρατηρείται ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπο-εκτελείται. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο σκέλος των δαπανών καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρατήσει για τον Οκτώβριο τις πρωτογενείς δαπάνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο προϋπολογισμός προέβλεπε πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ για το 10μηνο του 2018. Ωστόσο, το τελικό ποσό είναι αυξημένο κατά 2,877 δισ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή θα ήταν μικρότερη εάν η κυβέρνηση εκπλήρωνε τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

kathimerini.jpg

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι:

  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υποεκτελείται κατά 1,3 δισ. ευρώ,
  • οι επιστροφές φόρου είναι λιγότερες κατά 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και
  • οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 618 εκατ. ευρώ,

προκύπτει ένα άθροισμα στα 2,71 δισ. ευρώ -ποσό που πλησιάζει την υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (+2,877 δισ. ευρώ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.