Πολιτικη & Οικονομια

Σαν να μην πέρασε μία μέρα… από τον Αύγουστο του 2000!

Όταν δεν έπεφταν σοβάδες, αλλά… γάτες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στον Αύγουστο του 2000 μας γυρίζει η υπόθεση με τον διαολεμένο τον σοβά, ο οποίος έπεσε στο κεφάλι συνοδού νοσηλευόμενου ασθενή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Πρόκειται για μία υπόθεση, για την οποία δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί κανείς, εάν δεν υπήρχε η σχετική «καταγγελία» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η σχετική αντίδραση του άμοιρου του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος – μη μου πείτε ότι δεν γελάσατε – διέταξε τη διενέργεια μίας νεοελληνικής ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια… της πτώσης του σοβά! Μόνο να μην τιμωρήσει τον ίδιον τον σοβά, ο απίθανος κ. διοικητής!

Γιατί μας φέρνει τόσα χρόνια πίσω, τον Αύγουστο του 2000, αυτή η γελοία υπόθεση; Θα σας εξηγήσουμε με ένα δημοσίευμα της τότε εποχής, όταν… γάτες εισέβαλαν ακόμη και στα χειρουργεία μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, όταν… οι γάτες, αλλά και… οι κατσαρίδες είχαν μετατραπεί σε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της τότε αντιπολίτευσης!

Διαβάζουμε, λοιπόν, την εξής είδηση στον Τύπο της εποχής:

«Επιστολή προς τον πρόεδρο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Γιάννη Παπαδόπουλο απέστειλε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ζητώντας λεπτομερή αναφορά για την αιφνίδια… επίσκεψη μιας γάτας στο χειρουργείο. Το ζώο προσγειώθηκε εκεί, πέφτοντας από ψευδοροφή της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, την ώρα που ένας ασθενής υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Κυριακής και το έφερε στο φως η εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος του Κώστα Μήτση. Έκπληκτος ο χειρουργός, που βρισκόταν επί τω έργω, είδε ένα τμήμα της οροφής να καταρρέει και ένα τετράποδο να πραγματοποιεί…. ελεύθερη πτώση.

Πριν προλάβει να αντιδράσει το προσωπικό, η γάτα κατέφυγε σε μία αποθήκη υλικών, όπου κατέστρεψε τρεις ιματισμούς μιας χρήσεως και στη συνέχεια διέφυγε. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η εγχείρηση συνεχίστηκε κανονικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρόεδρος του νοσοκομείου έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα τόσο για τον τρόπο εισχώρησης του ζώου στο χειρουργείο όσο και για τους λόγους κατάρρευσης της οροφής, η οποία είχε κατασκευαστεί μόλις πριν από δύο μήνες».

Δεν άλλαξε πολλά η βαθιά κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας… Δεν άλλαξαν, κυρίως, οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές, ιδιαιτέρως στον δημόσιο χώρο… Δεν αλλάξαμε ούτε καν εμείς οι ίδιοι, εν τέλει…