Πολιτικη & Οικονομια

Η «μαύρη» λίστα των φόρων στον τουρισμό

Τι έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
touristes.jpg
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Βαριά η λίστα της φορολογίας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ενδεικτικά:

  • Αύξησε τον ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%.
  • Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%.
  • Αύξησε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.
  • Κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
  • Επέβαλε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης που ισχύει από το 2018 σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βάζει φόρους και να καθιστά ακριβότερο και λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν», αναφέρει σχετικά ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ Μάνος Κόνσολας και υπογραμμίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τέλος στον παραλογισμό της υπερφορολόγησης στον τουρισμό. 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να μετρά αριθμό επισκεπτών στον τουρισμό, όταν γνωρίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι αξιόπιστος, αλλά, κυρίως, δεν αντιστοιχεί στους ποιοτικούς δείκτες του τουρισμού που συνδέονται με τα έσοδα, την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη και τον χρόνο διαμονής», τονίζει ο κ. Κόνσολας και προσθέτει πως έρχονται περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά μένουν λιγότερες μέρες και δαπανούν λιγότερα χρήματα.

«Αν συγκρίνει κανείς τους φόρους στον τουρισμό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, διαπιστώνει ότι δυστυχώς έχουμε να καλύψουμε σημαντικό έδαφος. Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%. Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24% ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%. Μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες  να καταστεί ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας;», σημειώνει.

Ο κ. Κόνσολας καταλήγει πως η Νέα Δημοκρατία θα τερματίσει τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης στον τουρισμό, «με άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%,  με σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο -διαμονή και εστίαση- στο 11% και κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ