Πολιτικη & Οικονομια

Τάσος Πετρόπουλος: Αναδρομικά μόνο στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη

Τα βέλη του κατά του πρώην υπουργού Κουτρουμάνη και το σχόλιό του για τα πολιτικά παιχνίδια με τις συντάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
petropoulos2342.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε διευκρινίσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων, σε συνάρτηση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προχώρησε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην κρατική τηλεόραση, επισημαίνοντας πως το ΣτΕ έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά.

Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι η χώρα δεσμεύεται από το ετήσιο πλαφόν 16,2% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη, και γι' αυτό καθίσταται αδύνατη η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτήν την απαίτηση το δημόσιο ταμείο».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο που προβλέπει αυτό το πλαφόν για τις συντάξεις και συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές, θα προσέκρουε σε αυτό το νόμο.

«Θα τα πληρώσουμε όλα»

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις αποφάσεις δικαστηρίων που δίνουν αναδρομικότητα, έκρινε ότι είναι αντίθετες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ερωτηθείς σχετικά με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι με την υποβολή της διακόπτεται η παραγραφή για ένα εξάμηνο και μετά το πέρας του εξαμήνου ο συνταξιούχος έχει 5 χρόνια περιθώριο, προκειμένου να προσφύγει δικαστικώς.

«Εμείς δεν θα τους αφήσουμε να ασκήσουν αγωγή αλλά θα τα πληρώσουμε όλα, εφόσον βέβαια κριθεί οριστικά το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας» πρόσθεσε με νόημα.

Επίθεση σε Κουτρουμάνη

Ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κουτρουμάνη, ότι πρώτα έφτιαξε το νομοσχέδιο που έκοβε τις συντάξεις και σήμερα διαμαρτύρεται πως αυτό δεν είναι σωστό. 

«Ο κ. Κουτρουμάνης διακατέχεται από έλλειψη πολιτικής συνέπειας για κάτι που έκανε αυτός και τώρα καλεί τη σημερινή κυβέρνηση να πληρώσει» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάποιοι κάνουν «πολιτικά παιχνίδια» με τα αναδρομικά ως αντίβαρο στην επιλογή της κυβέρνησης.

Τέλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε έκκληση να σταματήσει όλο αυτό το παιχνίδι με την επιστροφή των αναδρομικών που γίνεται εις βάρος των συνταξιούχων, καθώς, όπως υπογράμμισε, κάποιοι ψάχνουν να βρουν πελατεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ