Πολιτικη & Οικονομια

Edito 449

Η ζωή βασίζεται στην κίνηση, στην ανάγκη να μη σταματάς

14241-108382.jpg
Φώτης Γεωργελές
ΤΕΥΧΟΣ 449
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Edito 449

- Γύρισες;
- Ξεκουράστηκες καθόλου;
Φρόντισες λιγάκι τον εαυτό σου εκεί που ήσουν; Έκανες όσα είχες ονειρευτεί;
- Όχι; Δεν πειράζει, γι’ αυτό θα περιμένεις το επόμενο καλοκαίρι.
- Είσαι έτοιμος για μια ακόμη δύσκολη χρονιά;
- Θέλεις να μας πεις τα σχέδιά σου;
- Δεν έχεις σχέδια; Θέλεις απλώς να ζήσεις κι αυτό το χρόνο; Είναι το πιο δύσκολο, το πιο συναρπαστικό σχέδιο. Αν το έχεις καταλάβει, έχεις ήδη πολλές πιθανότητες να το επιτύχεις.
- Δεν ξέρεις τι να πεις; Λες συχνά λάθος πράγματα σε λάθος ώρες; Σε λάθος ανθρώπους; Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις αυτό που θέλεις να πεις; Νιώθεις συχνά ότι λειτουργείς με χρονοκαθυστέρηση;
- Μην κατηγορείς τόσο πολύ τον εαυτό σου. Καλώς όρισες στον πλανήτη των πραγματικών ανθρώπων.
- Η κοινωνική συμβίωση είναι περίπλοκο άθλημα. Η αγάπη είναι δύσκολο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια σωστής ζωής. Απλώς προσπάθησε.
- Ξεκίνα από εύκολα πράγματα. Βρες τις καθησυχαστικές ρουτίνες της κανονικής ζωής. Συγύρισε το σπίτι. Άνοιξε τις ντουλάπες, κατέβασε τα φθινοπωρινά ρούχα. Όχι, μη φυλάξεις το μαγιό. Δεν είσαι ακόμα έτοιμος να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι.
- Σκέψου ποιοι σου έλειψαν πιο πολύ αυτό το μήνα. Άρχισε σιγά-σιγά να βλέπεις, να θυμάσαι, να αγγίζεις πρόσωπα.
- Όλοι στη ζωή χρειαζόμαστε κάποιους σταθερούς φίλους.
- Ή, πάλι, όχι. Αν για σένα ο Αύγουστος ήταν οι έντονες μέρες, μείνε μέσα. Αγάπησε ξανά το σπιτάκι σου, που είχες αφήσει. Βρες την αγαπημένη σου θέση, άναψε το φως που προτιμάς, νιώσε την ασφάλεια του οικείου περιβάλλοντος. Σκέψου. Μία μία τις μέρες, έναν έναν τους μήνες που έρχονται. Ηρέμησε, πάρε βαθιά ανάσα.
- Η περισσότερη θλίψη στον κόσμο προέρχεται από την ανικανότητα να καθίσει κανείς ήρεμα μόνος του σ’ ένα δωμάτιο.
- Πάρ’ την τηλέφωνο. Μη ρωτήσεις, σου ’λειψα; Πες, μου ’λειψες.
- Πες, όταν σε σκεφτόμουν ένιωθα ένα σχεδόν σωματικό πόνο. Το σώμα μας λέει πάντα την αλήθεια.
- Η σεξουαλική επιθυμία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ίσως ο πιο άμεσος.
- Μη σπαταλάς το χρόνο σου με ζήλιες. Συνήθως προβλέπεις πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα ή έχουν ήδη συμβεί. Ελάχιστα μπορείς να τα επηρεάσεις.
- Κόψε τα μαλλιά σου. Χάσε 3 κιλά. Γέμισε το ψυγείο φρούτα. Πάρε ένα ζελ αλόη after sun. Φυσικά και σου χρειάζεται στην πόλη. Εμείς φτιάχνουμε την πραγματικότητα.
- Φύγε άλλο ένα σαββατοκύριακο. Μπες ακόμη μια φορά στη θάλασσα, μείνε λίγο στο νερό. Μόλις πάρεις ανάσα, σκέψου ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα.
- Αν νιώθεις ένα βάρος, μη φοβηθείς. Λέγεται blue του φθινοπώρου. Το αντιμετωπίζεις με ήλιο. Βγες στο μπαλκόνι, ξάπλωσε στην πολυθρόνα, φτιάξε ένα μοχίτο. Άσε το σακ-βουαγιάζ όλο το μήνα στη μέση του δωματίου. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα φύγεις ξαφνικά μια Παρασκευή μεσημέρι. Άφησε το μαγιό στο μπάνιο. Μην αδειάσεις το νεσεσέρ των διακοπών. Μην πετάξεις ακόμα τα αντηλιακά.
- Απόφυγε όσες μέρες μπορείς τις πολιτικές συζητήσεις. Η πραγματικότητα είναι πάντα εδώ, σαν πρόσκρουση σε μετωπική. Μη βιάζεσαι, δεν θα την αποφύγεις. Καθυστέρησέ την τουλάχιστον. Η ζωή δεν είναι μόνο στα δελτία ειδήσεων. Είναι στους θορύβους από τα ανοιχτά παράθυρα. Είναι βόλτες στους πεζόδρομους του κέντρου. Είναι ένα παγωτό στις 2 τη νύχτα. Είναι μια βόλτα με ανοιχτή σκεπή. Είναι μια ξαφνική βροχή, ζέστη και ψιχάλες. Μια γυναικεία φωνή που λέει κλαίγοντας «όχι» μέσα στη νύχτα.
- Φτιάξε το CD των φετινών διακοπών, τα τραγούδια που θα θυμόμαστε απ’ αυτό το καλοκαίρι.
- Αν σε ρωτήσει πώς πέρασες, ελπίζω να ξέρεις ότι μόνο μια απάντηση υπάρχει: Μόνο μαζί σου περνάω καλά.
- Αν σε ρωτήσουν πώς πέρασες, δεν χρειάζεται να τους τα πεις όλα. Η ζωή δεν είναι ένα παιχνίδι με θεατές.
- Αν νιώθεις πιο έτοιμος, άνοιξε την πόρτα. Έφτασε η ώρα να συναντήσεις την άλλη ζωή, αυτή που ονομάζουμε κανονική. Τους άλλους ανθρώπους, αυτούς που ονομάζουμε περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε επιεικείς με τους ανθρώπους. Εμείς είμαστε οι άλλοι. Κανείς δεν ξέρει πολύ καλά κανέναν. Ούτε τον εαυτό του. Δεν θέλεις να τον μάθεις;
- Άφιξη, αναχώρηση.
- Η ζωή βασίζεται στην κίνηση,
στην ανάγκη να μη σταματάς.
- Άνοιξε τώρα την τηλεόραση. Βάλε ένα φούτερ με κουκούλα. Άνοιξε την πόρτα. Βάλε μπρος το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο διστάζει όταν τρέμει το πόδι σου στο γκάζι. Φρενάρει, επιταχύνει, σβήνει. Ξέρεις πού θέλεις να πας;
- Ξέρεις τι θέλεις να κάνεις αυτό το φθινόπωρο, αυτό το χρόνο;
- Χρειάζεται να ξέρω;



nTο νέο βιβλίο του Φώτη Γεωργελέ «Κρυμμένες αλήθειες και ψεύτικα διλήμματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μια συλλογή άρθρων τα οποία αποτυπώνουν την Ελλάδα της κρίσης, μιλάνε με τόλμη για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας και διακρίνονται για την διεισδυτικότητα και τη διορατικότητά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ