Πολιτικη & Οικονομια

Αποκαλύπτουμε ποιοι είναι οι συνταξιούχοι με τις 10 συντάξεις

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν πρόκειται για απάτη, ούτε για ειδικές κατηγορίες ή για συντάξεις βουλευτών ή υπουργών. Το ασφαλιστικό σύστημα, η διάρθρωση του οποίου για χρόνια, όχι απλά επέτρεπε, αλλά οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυσή του, περιλαμβάνει νόμιμους τρόπους με τους οποίους πολλοί συμπολίτες μας καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα από τους υπόλοιπους. Το σύστημα «Ήλιος», το οποίο θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας το 2011, είχε ως σκοπό όχι μόνο να αποκαλύψει παράνομες πρακτικές και συντάξεις που καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους, αλλά και να καταγράψει τον ανορθόδοξο (νόμιμο) τρόπο που απονέμονταν για χρόνια οι συντάξεις.

Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών είναι αποκαλυπτικά. 258 συνταξιούχοι εισπράττουν από 7 έως 10 συντάξεις μηνιαίως, ενώ μέχρι πρόσφατα η έλλειψη μηχανοργάνωσης αδυνατούσε να καταγράψει αθροιστικά αυτές τις συντάξεις με αποτέλεσμα να μην τηρείται το πλαφόν των 3470 ευρώ. Η Athens Voice αποκαλύπτει κάποιους από τους συμπολίτες μας που εισπράττουν μηνιαίως από 7 έως 10 συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το επαγγελματικό προφίλ τους είναι κάθε άλλο παρά το αναμενόμενο.

7 ΕΩΣ 10 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η AV ο ένας εκ των δύο συνταξιούχων (πανελληνίως) που εισπράττει τις 10 συντάξεις είναι: Συνταξιούχος Δημοσίου-χήρα στρατιωτικού δικαστή. Οι συντάξεις που λαμβάνει μηνιαίως είναι οι εξής:

Προσωπικές συντάξεις

1. Δημόσιο

2. ΜΤΠΥ (Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων)

3. ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

Συντάξεις μεταβίβασης αιτία θανάτου

4. Δημόσιο

5. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (Τομέας Ασφάλισης Νομικών)

6. ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

7.ΜΤΣ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού)

8. ΕΚΟΕΜ (Ειδικός κλάδος οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων στρατού)

9.ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο πολιτικών υπαλλήλων)

10 ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ήλιος» για τον μήνα Σεπτέμβριο οχτώ συντάξεις καταφέρνουν να εισπράττουν πανελληνίως 22 άτομα μία εκ των οποίων είναι:

Συνταξιούχος ΙΚΑ-Χήρα στρατιωτικού ιατρού

Προσωπικές Συντάξεις

1. ΙΚΑ

2. ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Συντάξεις μεταβίβασης αιτία θανάτου

3. Δημόσιο

4. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών)

5. ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

6. ΜΤΠΥ (Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων)

7. ΜΤΣ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού)

8. ΕΚΟΕΜ (Ειδικός κλάδος οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων στρατού)

Στους δικαιούχους των 7 και άνω συντάξεων βρίσκονται σύμφωνα με τη λίστα των συμβαλλόμενων ταμείων ως επί το πλείστον ασφαλισμένοι του δημοσίου, αλλά και γιατροί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στρατιωτικοί, ασφαλισμένοι του ΤΑΠ ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ.

Μία εξ αυτών και η χήρα γυναίκα μηχανικός συνταξιούχος του δημοσίου

Προσωπικές συντάξεις

1. Δημόσιο

2. ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών)

3. ΜΤΠΥ (Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων)

4.ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης)

Συντάξεις μεταβίβασης από σύζυγο αιτία θανάτου

5. Δημόσιο

6. ΜΤΠΥ

7. ΕΤΕΑ

Συνολικά, 7 συντάξεις λαμβάνουν 230 άτομα.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας με τα ταμεία από τα οποία προέρχονται οι συντάξεις όσων εισπράττουν από 7 έως 10, καταδεικνύουν ότι το σύστημα πριμοδοτούσε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, καθώς κανείς από τους προαναφερθέντες δεν φαίνεται ότι κατάφερε να λάβει το πλήθος αυτών των συντάξεων αποκλειστικά από εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι σαφής η «συνεισφορά» του δημοσίου. Το επιχείρημα δε που διατυπώνεται ότι για τις συγκεκριμένες συντάξεις έχουν προηγηθεί και οι σχετικές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του συνταξιούχου, θα πρέπει να συμπληρωθεί από την υπενθύμιση ότι και το ύψος των καθαρών μισθών αυξανόταν με το επιχείρημα και εξαιτίας των πολλών κρατήσεων. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων-συνταξιούχων στο δημόσιο, καθώς υπάρχουν και πολλές κατηγορίες μη προνομιούχων με συντάξεις αθροιστικά κάτω των 1.000 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ