Πολιτικη & Οικονομια

Στο άγαλμα του Λεωνίδα η ΧΑ

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επέτειο της μάχης των... Θερμοπυλών (ξανα)γιόρτασε προχτές Κυριακή, με μαζική συγκέντρωση οπαδών της στο άγαλμα του Λακεδαιμόνιου βασιλιά Λεωνίδα και με την ιδιότυπη αισθητική της, η ΧΑ.

Κακό γούστο, αναμμένοι πυρσοί, φωτοβολίδες, μιλιταρισμός, προσκλητήριο νεκρών, παγανιστική αρχαιολατρία, κατάθεση στεφανιών, εθνορατσιστικά συνθήματα, η εμπρηστική ομιλία του αρχηγού κ. Νίκου Μιχαλολιάκου και ο απαραίτητος ύμνος της νεολαίας, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της εκδήλωσης, που έμοιαζε να έχει ως σκηνοθετικό πρότυπο τις εκδηλώσεις των ναζί ιδίως στην προπολεμική Νυρεμβέργη. Ο κόσμος είχε έρθει με πούλμαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κορυφαία στιγμή στα «δρώμενα» στάθηκε ο σχηματισμός του εθνικιστικού μαιάνδρου, που θύμιζε έντονα σβάστικα, από πυρφόρους νεαρούς. Άλλοι πυρφόροι νεαροί σκαρφάλωσαν στο βάθρο του αγάλματος του Λεωνίδα.

Ο ομιλία του κ. Μιχαλολιάκου δεν ξέφυγε από τα συνήθη: καταγγελία του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, διεκτραγώγηση της κατάστασης της χώρας, αντιευρωπαϊσμός, αντιδημοκρατία, απειλές κατά πάντων «όταν η ΧΑ έρθει στα πράγματα» κλπ. Τα βίντεο στην ιστοσελίδα της ΧΑ έχουν ως κύριο στόχο τον ενυπωσιασμό και την ψυχική ταύτιση των θεατών / ακροατών σε συναισθηματική - εθνικιστική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος της μάχης των Θερμοπυλών έχει αλλάξει τόσο από την αρχαιότητα, λόγω των πρροσχώσεων του Σπερχειού, ώστε δεν αναγνωρίζεται πια. Επομένως μόνο το άγαλμα του Λεωνίδα (γλύπτης Βασίλης Φαληρέας, 1955) προσφέρεται για εκδηλώσεις, ταιριαστό άλλωστε με την αισθητική των συγκεντρωμένων.

Την ερχόμενη Κυριακή ακολουθεί εκδήλωση ανάλογου στιλ στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Είναι εντυπωσιακό ότι η οργάνωση επιλέγει να γιορτάσει δυο ήττες: των 300 Λακεδαιμονίων (και 700 Θεσπιέων και ελάχιστων Μυκηναίων) από τους Πέρσες (480 π.Χ.) και των ταγματασφαλιτών από τους ελασίτες (1944 μ.Χ.).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Σοφία Ζαχαράκη στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής
Μητσοτάκης στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής: Την επόμενη Παρασκευή όλα τα σχολεία θα είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι

«Η καλύτερη επιβράβευση είναι τα χαμόγελα των παιδιών όταν θα έρθουν και θα δουν ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός

Περιμένοντας μια εθνική πρωτοβουλία καταναλωτικής συνείδησης
Περιμένοντας μια εθνική πρωτοβουλία καταναλωτικής συνείδησης

Αν το κράτος παίξει σωστά τον ρόλο του και ο καταναλωτής παίξει σωστά τον δικόν του, τότε δεν χρειάζονται ούτε παρακάλια ούτε πιέσεις. Βέβαια τότε δεν θα υπάρχει και καμάρι για τις τιμές που «ρίχνει η κυβέρνηση».

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY