Πολιτικη & Οικονομια

Απρόβλεπτες συνέπειες από τη «θυσία» Κοτζιά – Φόβοι Μαξίμου για αποκαλύψεις

Στην αντεπίθεση ο τέως υπουργός: «Αυτός που ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aprovleptes.jpg
© eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ευθείες βολές κατά του Πάνου Καμμένου και προειδοποιήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να  προβλέψει το μέγεθος της κρίσης που κλιμακώνεται εξ αιτίας της  «θυσίας»  του πρώην υπουργού. Γνωρίζει ότι το καυτό θέμα των μυστικών κονδυλίων μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα  πολιτικών εξελίξεων και να πυροδοτήσει ενδοκυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Γνωρίζει επίσης  ότι  ακόμη και λόγω ταμπεραμέντου, Κοτζιάς και Καμμένος, ενδέχεται, προχωρώντας  σε αποκαλύψεις,  να τινάξουν την κυβέρνησή του στον αέρα.

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ

Προερχόμενος στη συνεδρίαση του ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε την εξής δήλωση: «Κάναμε μια συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εγώ έγινα πρώην υπουργός». 

Στη συνεδρίαση, προσήλθε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (Α' Πειραιώς) αλλά όχι και ο Νίκος Τόσκας. Πληροφορίες που ήθελαν να δίνουν το «παρών» και άλλοι βουλευτές, δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο μεν Γιάννης Καραγιάννης (Ιωαννίνων) βρίσκεται στη Γενεύη στην παγκόσμια διακοινοβουλευτική IPU ενώ αύριο πρωί πετάει για Λονδίνο, ο δε Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) μετέβη στην εκλογική του περιφέρεια.

H αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης

Μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης, ο παραιτηθείς από το υπουργείο Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως θα συνεχίσει να συμπλέει με την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά όχι με την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις στο μέλλον, καθώς, όπως τόνισε, θα κινείται στα αριστερά του κόμματος, ως ένα είδος αριστερής συνείδησης, αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα για διάβρωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της σύμπλευσης με τους ΑΝΕΛ.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που χαρακτήρισε την παραίτησή του «ακατανόητη».
«Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου. Αν μετά λένε ότι είναι ακατανόητοι οι λόγοι παραίτησής μου, αυτό είναι ακατανόητο», ανέφερε ο κ.Κοτζιάς. 

Αναφορικά με τη στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κ. Καμμένο, ο πρώην ΥΠΕΞ είπε: «Δεν λέω ότι πρέπει να παραιτηθεί κάποιος άλλος. Όμως όταν αισθάνεσαι ότι υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα στο σωστό και αυτό που γίνεται πρέπει να παραιτείσαι».

Επίθεση κατά Καμμένου

Βάλλοντας εναντίον του κ. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το υπουργείο Άμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται τις επιλογές της διπλωματίας. Τόνισε πως η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το ΥΕΘΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «ΥΠΕΞ νούμερο δύο». 

Εκανε μάλιστα λόγο για «οχετό που έχει ξεχυθεί σε βάρος εμού και της ευθύνης ενός πολιτικού να παραιτείται όταν έχει άλλη γνώμη. Ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε έναν να κάνει το καθήκον του υβρίζεται και πίσω από υβριστές υπάρχει ανηθικότητα». Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε, δίχως να αναφέρεται ευθέως στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως στην σημερινή συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα κι όχι «τυχοδιωκτισμός». 

«Αυτός που ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια»

Σε ό,τι αφορά στα μυστικά κονδύλια ο Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε εαυτόν επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον Πάνο Καμμένο: «Είμαι ο μόνος που έκανα νόμο να ελέγχονται από Βουλή. Επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια. Επίμονα ζήτησα να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία, εκνευρίστηκαν μερικοί, είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους από άλλα κόμματα να έρθει πρόταση νόμου και να εξετάσουμε πως έγινε χρήση κονδυλίων από άλλα υπουργεία στα οποία δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατική διαδικασία. Είναι αστείο ότι το μόνο υπουργείο έχει έλεγχο, να βρίσκεται σε κριτική από άλλους».

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων από την κυβέρνηση του ασκούν κριτική για την απόφασή του να παραιτηθεί, αλλά και κατά του ΥΠΕΘΑ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ