Πολιτικη & Οικονομια

Πράσινη Ελπίδα φύτρωσε στη Βαυαρία

Tο κόμμα των Πρασίνων, απευθυνόμενο στα μεσαία και ανώτερα στρώματα που αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή ως υπαρξιακό κίνδυνο, διεισδύει σε παραδοσιακά συντηρητικά εκλογικά στρώματα

nikos-milapidis.jpg
Νίκος Μηλαπίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20186193.jpg
©EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Κάποτε οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία δεν σηματοδοτούσαν πάρα πολλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο σημερινό όμως πολωμένο πολιτικό κλίμα, η βαυαρική ψηφοφορία θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο των εξελίξεων τόσο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.

Στη Βαυαρία, το κρατίδιο με τη χαμηλότερη ανεργία σε όλη τη Γερμανία, μόλις 2,8%, η προσέλευση στις εκλογές την Κυριακή ήταν υψηλή, στο 72,4%. Στην περιοχή που μέχρι πρότινος η κυριαρχία των συντηρητικών ήταν δεδομένη, πραγματικοί νικητές των εκλογών αναδείχθηκαν οι Πράσινοι που υπερδιπλασίασαν το ποσοστό τους στο 18,3% (από  9,7%) και καθιερώνονται πλέον ως η δεύτερη πολιτική δύναμη.

Φαίνεται ότι το κόμμα των Πρασίνων, έχοντας μετατοπιστεί προς το κέντρο και απευθυνόμενο στα μεσαία και ανώτερα στρώματα που αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή ως υπαρξιακό κίνδυνο, διεισδύει σε παραδοσιακά συντηρητικά εκλογικά στρώματα.

Ο κ. Γκύλνερ, επικεφαλής της Forsa, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ινστιτούτα δημοσκόπησης της Γερμανίας, ρισκάρει την πρόβλεψη  ότι το Κόμμα των Πράσινων μακροπρόθεσμα μπορεί να αντικαταστήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) –το οποίο κατέρρευσε στις βαυαρικές εκλογές στο 9,7%– ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η στρατηγική του κόμματος για την προώθηση μιας θετικής, σύγχρονης και περιεκτικής πλατφόρμας φαίνεται να λειτουργεί: Οι Πράσινοι, έχουν διαμορφώσει μια μοντέρνα πολιτική πλατφόρμα που στηρίζεται στις φιλελεύθερες αξίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι εκτιμούν τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει το κόμμα σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν προσεγγίζουν την οικολογία δογματικά και καθίστανται δημοφιλείς και στον επιχειρηματικό κόσμο. Ενώ ως προτεραιότητές τους θέτουν την ψηφιακή καινοτομία και την κοινωνική συνοχή.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των εκλογών της Κυριακής είναι ότι τα αντι-μεταναστευτικά συνθήματα –που ζητούσαν να τερματιστεί ο «τουρισμός για άσυλο» και να «κλείσουν τα γερμανικά σύνορα»– δεν κατάφεραν να δώσουν στην άκρα δεξιά αυτό το οποίο προσδοκούσαν οι κύριοι πολέμιοι της φιλομεταναστευτικής πολιτικής της κ. Μέρκελ. Κι ούτε δικαιώθηκε η δεξιά αντι-μεταναστευτική στροφή στο εσωτερικό του κόμματος της καγκελαρίου.

Η κοινωνία αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει και η Ευρώπη συνολικά θα αλλάξει.
Τα παραδοσιακά κόμματα, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και τις ανάγκες της μεσαίας τάξης που διαρκώς υποχωρεί.

«Οι πολίτες μού λένε πως έχουν κουραστεί από την καλλιέργεια του φόβου, ότι θέλουν θαρραλέες πολιτικές. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε νέες απαντήσεις στα προβλήματα» δήλωσε πρόσφατα η Καταρίνα Σούλτσε, η 33χρονη υποψήφια του κόμματος στη Βαυαρία, που με τη δράση και τη ρητορική δεινότητά της φέρνει ξανά, όπως λένε όλοι, όχι μόνο την ελπίδα στους Πράσινους, αλλά και μια πνοή φρέσκου αέρα στη γερμανική πολιτική σκηνή εν γένει. Η Σούλτσε, που σπούδασε στην Αμερική και εργάστηκε ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί για τη Βαυαρία το σύμβολο της αλλαγής και της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι εκλογές στη Βαυαρία πρέπει να είναι ένα μάθημα σε όλους όσοι θέλουν να κλίνουν προς τα δεξιά, αντί να στηριχθούν στην επιτυχία του πολιτικού κέντρου. Δεν καταπολεμάται ο λαϊκισμός με περισσότερο λαϊκισμό.

Μακάρι, θα πω εγώ, και στα δικά μας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ