Πολιτικη & Οικονομια

Αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Στο 1,14 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή

«Καίει» την τσέπη των καταναλωτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oil234234.jpg
©EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Πετρέλαιο θέρμανσης στους καυστήρες των σπιτιών τους μπορούν να βάζουν από σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές, καθώς ξεκινά η διάθεση του καυσίμου. Σε σχέση με πέρυσι, η τιμή είναι υψηλότερη λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ/λίτρο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στα νησιά να φθάσει ακόμα και το 1,22 ευρώ/λίτρο.

Εκτός από την τιμή, και οι καιρικές συνθήκες (πόσο βάρυς ή ήπιος θα είναι ο φετινός χειμώνας) θα διαμορφώσουν την τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Φόροι και διεθνείς τιμές ρίχνουν τη ζήτηση

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ή στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μετρικούς τόνους (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μετρικούς τόνους).

Ζητούν μείωση των φόρων

Οι ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ