Πολιτικη & Οικονομια

Το Μαξίμου διαψεύδει τους NYT για τον ρόλο υπονόμευσης του Κρεμλίνου στη συμφωνία των Πρεσπών

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2320484.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Μαξίμου διαψεύδει δημοσίευμα των «New York Times» για ρωσική προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», αναφέρει η κυβερνητική διαρροή.  

Οι «New York Times» επικαλούμενοι στοιχεία από υποκλοπές που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταγγέλλουν πως ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, πλήρωνε Σκοπιανούς πολίτες για να αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της Συμμαχίας ως μία σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να βγει νικήτρια  στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία», γράφει το δημοσίευμα των New York Times και προσθέτει: «Σε αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: επέστρεψαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση της εισόδου σε άλλους δύο... ».

Οι πηγές του αμερικανού δημοσιεύματος αναφέρουν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ήταν αυτός που ανέλαβε στις αρχές Ιουλίου το καθήκον να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τον κ. Πάιατ «εξαιρετική επιλογή» λόγω της προηγούμενης θητείας του στην Ουκρανία, το διάστημα από το 2013 έως το 2016, όταν δηλαδή η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και φέρεται να παρείχε στήριξη στις αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

«Δεν υπάρχει τέχνασμα που να μπορούν να φέρουν εις πέρας Ρώσοι και να μην το μυριστεί ο Πάιατ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρίστοφερ Σ. Μέρφι από το Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ο κ. Μέρφι διευκρίνισε ότι είχε μιλήσει στον κ. Πάιατ σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών τους.

Τέλος, οι Αμερικανοί αρθρογράφοι γράφουν ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας κατέβαλαν έκδηλες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα να απομακρύνουν την Αθήνα από τη Μόσχα. «Καλλιεργούμε την εξέλιξη της Ελλάδας σε αγκυροβόλιο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο Α. Ουές Μίτσελ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.