Πολιτικη & Οικονομια

Ομιλία Βενιζέλου στον εορτασμό

Με πολλαπλούς αποδέκτες

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48223-99280.jpg

Η ανασύσταση της κεντροαριστεράς και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι το κύριο θέμα των ομιλιών του διήμερου συμποσίου, που ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από την ίδρυση του Κινήματος. Η κατάμεστη αίθουσα 350 ατόμων πλημμύρισε από 1.000 περίπου άτομα, γεγονός που γέμισε χαμόγελα την Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δίνει μεγάλο βάρος στην επετειακή αυτή εκδήλωση.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστου Δερβένη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για έναν «διαφορετικό τρόπο εορτασμού αυτής της ιστορικής επετείου, που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό, αφορά την Ελληνική Δημοκρατία. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένας θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας…» Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κινήματος έδωσε το στίγμα του 2ήμερου συμποσίου στο οποίο όπως τόνισε δεν υπάρχει πρόθεση εξωραϊσμού, αλλά αποτίμησης με επιστημονικό τρόπο της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ.

n

Αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες που παρίστανται στη διοργάνωση, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, έκανε ειδική αναφορά στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου σημειώνοντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου αύριο με τις παρεμβάσεις τους, σηματοδοτούν την ενότητα και τη συσπείρωση του Κινήματός μας».

Το συνέδριο αυτό, φίλες και φίλοι, διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες. Όπως είπα προηγουμένως, τώρα παίζεται, τώρα κρίνεται η τελική στροφή της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Τώρα όλα θ’ αποκτήσουν την οριστική τους μορφή.

Με κεντρικά ερωτήματα τι είναι η μεταπολίτευση, ποια η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ και ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της χώρας «μιας χώρας, που νιώθει ταπεινωμένη, προσβεβλημένη μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη ζώνη του ευρώ» όπως υπογράμμισε ο Β. Βενιζέλος τονίστηκε η ανάγκη να θωρακιστεί η εθνική μας αυτοπεποίθηση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, θεσμική.

n

Επιγραμματικές αναφορές έγιναν και στη σχέση του κόμματος με με τον άλλο κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ που κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να διευκρινιστεί τι είναι αυτό που τους ενώνει μέσα στη συγκυρία της κρίσης, αλλά και τι είναι αυτό που τους χώριζε και μας χωρίζει, αξιακά και ιδεολογικά. Και βέβαια δε δίστασε να ασκήσει την κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην αντιμνημονιακή σύγχυση που εκφράζει «η αντιφατική αντιπολίτευση, που έχει τώρα βολευτεί κάτω από την ταμπέλα της αντιμνημονιακής απόρριψης. Ειδική αναφορά έκανε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «είναι κρίμα το γεγονός ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξανακυλήσει στην ρητορεία της μονομερούς καταγγελίας. Αυτό δείχνει το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων, την έλλειψη ικανότητας σχεδιασμού για τη χώρα»

Οι εργασίες του συμποσίου θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ με τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και την κεντρική ομιλία του κ. Βενιζέλου για τις «προοπτικές για τη χώρα και την παράταξη».

Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις εργασίες του συμποσίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ