Πολιτικη & Οικονομια

Η ελευθερία του Τύπου στο κρατητήριο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλύπτει Καμμένο

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mavridis6.jpg

Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί η κράτηση 3 δημοσιογράφων της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" μετά την ενεργοποίηση του αυτοφώρου που προβλέπει ο τυποκτόνος νόμος. Η νέα αυτή προσπάθεια φίμωσης του Τύπου προκλήθηκε από την μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά 7 (!)  δημοσιογράφων της εφημερίδας για δημοσίευμα σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό.

mavridis9.jpg
twitter

Κρατούμενοι στο Α.Τ. Εξαρχείων θα μείνουν, τουλάχιστον απόψε το βράδυ, ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, μετά τη μήνυση που κατέθεσε  σε βάρος τους και σε βάρος της εφημερίδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. O υπουργός ζητά επίσης τη σύλληψη του διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, του διευθυντή έκδοσης Γιώργου Μπαλγκά και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση.

mavridis5.jpg

mavridis7.jpg

Στη ΓΑΔΑ, οι δημοσιογράφοι Θ.Μαυρίδης, Π Λάμψιας και Κατερίνα Γαλανού παρουσιάστηκαν αυτοβούλως έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και αφού παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τα οποία το πρωί εμφανίσθηκαν στα γραφεία του Φιλελεύθερου (που όμως είναι κλειστά σήμερα) και του Liberal αναζητώντας τους. Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν μάλιστα με πολιτικά και χωρίς να επιδείξουν τις ταυτότητές τους.

 

 

mavridis3.jpg

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη... Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ' ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».

Εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης σημείωσε ότι «η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» διώκεται γιατί βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. 1,6 δις ευρώ που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε όμως γιατί αναδείξαμε το θέμα».

Fileleftheros 22/9/2018

Ερωτηθείς για το ποια είναι εν συνεχεία η διαδικασία, από τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρίδης διευκρίνισε ότι «μας είπαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας, εμάς». Και συμπλήρωσε: «όταν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».

Οι τρεις δημοσιογράφοι σύμφωνα με το liberal.gr, «παραδόθηκαν» στις αρχές για να στηρίξουν αφενός την έρευνας που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες αφ' ετέρου για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ' επανάληψη πληγεί. "Oι μηνύσεις είναι συνεχείς σε βάρος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που επικαλούνται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης τις πράξεις τα λάθη της παραλείψεις και τις αδυναμίες της. Αποτελούν δε το ένα από τα δύο «όπλα» που χρησιμοποιούνται κατά των κατά την κρίση της κυβέρνησης αντιπάλων. Το δεύτερο είναι η στοχοποίηση και η δολοφονία χαρακτήρων".

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλύπτει Καμμένο

Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες είναι το σχόλιο κύκλων του υπουργείο Δικαιοσύνης που επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος έχει επιλέξει κατ΄επανάληψη τη δικαστική οδό κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ..

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση τροποποίησε πρόσφατα τον αποκαλούμενο «τυποκτόνο νόμο» προβαίνοντας σε «εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων» αναφέρει πως «στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» 

Η απάντηση της διοίκησης του «Φιλελεύθερου» και του Liberal 

H διοίκησης της εταιρείας (διότι οι δημοσιογράφοι είναι κρατούμενοι) στην οποία ανήκουν ο Φιλελεύθερος και το liberal.gr , σχολιάζοντας τις αναφορές κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα υπογραμμίζει ότι: «Με τον Καμμένο υπουργό σε αυτή την κυβέρνηση, θα έχουμε αυτά και ακόμη χειρότερα»

Στο Associated Press η είδηση για τη σύλληψη δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Μέχρι και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Associated Press, μεταδίδουν την είδηση της κράτησης δύο δημοσιογράφων, όπως αναφέρουν, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

mavridis11.jpg

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο φιλοξενεί και δήλωση του Παναγιώτη Λάμψια, ο οποίος αναφέρει: «Είμαστε στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, όπου θα περάσουμε τη νύχτα και πιθανότατα θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα την Κυριακή».

Στο ξένο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι το άρθρο του «Φιλελεύθερου» που έφερε τη μήνυση Καμμένου αφορά στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό. 

Στο δημοσίευμα του AP τονίζεται επίσης η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ

Την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας εκ νέου την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε περίπτωση μήνυσης εναντίον του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει ότι αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από τη δημοσίευση ενός άρθρου, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί, η Ένωση σημειώνει ότι «έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη».

«Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον  Τύπο» σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, καλώντας την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία «στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης». Προαναγγέλλει δε, ότι θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα «σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία».

Σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Για τραμπουκισμούς και επίδειξη αλαζονείας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση κατά των δημοσιογράφων έκανε λόγο η ΝΔ:  «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου, επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος δήλωσε: ««Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας». 

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα: «H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί».

Η απάντηση Καμμένου

Με μια ανάρτησή του στο Twitter αναφέρεται ο Πάνος Καμμένος στη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους. «Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου, στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ», γράφει ο υπουργός Άμυνας.

«Κόντρα» Καμμένου - Μαντζουράνη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε... διαδικτυακά πυρά κατά του γνωστού νομικού Γιάννη Μαντζουράνη. Αφορμή αποτέλεσε το tweet του Γιάννη Μαντζουράνη, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει με νομοθετική πρωτοβουλία να σταματήσει η άθλια διαδικασία του αυτοφώρου.

mavridis12.jpg

Η θέση Ευάγγελου Βενιζέλου

Θέση στο θέμα της σύλληψης των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου, πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα τύπου. Απαγορεύεται από το 2001 με ρητή αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος». 

Γράφει ο κ. Βενιζέλος:

Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα. 

Η ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό οδηγεί συχνά πια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και του περίγυρού της στην επιλογή να ενεργοποιούν, με την άμεση υποβολή έγκλησης, την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο ή σχόλια στα ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τους ενδιαφέρει η εντύπωση του αυταρχισμού. Κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου. 

Όμως με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ρητά η προγενέστερη διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 που όριζε ότι τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα και αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αποφάσεων». 

Το Σύνταγμα ήδη από το 2001 όχι μόνο δεν επιβάλλει, αλλά απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τυχόν αδικημάτων του Τύπου ως αυτοφώρων. Οι σχετικές διατάξεις της κοινής ποινικής ( δικονομικής και ουσιαστικής νομοθεσίας) εφόσον προβλέπουν το αντίθετο, είναι παραμεριστέες και ανεφάρμοστες ως αντισυνταγματικές. 

Ήδη με το νόμο 2234/1994 -  όταν ήμουν υπουργός Τύπου - καταργήθηκε ο μεταξικός νόμος περί Τύπου που ίσχυε ως τότε. 

Άλλωστε για να υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να υπάρχει έγκλημα. Στην περίπτωση των δημοσιευμάτων και προφορικών σχολίων των ΜΜΕ, ποιος καθορίζει την ύπαρξη εγκλήματος, μόνος ο εγκαλών με μόνη την υποβολή έγκλησης, χωρίς καμία εισαγγελική αξιολόγηση; Τι σχέση έχει  αυτό με τον ορισμό του αυτόφωρου εγκλήματος ( άρθρο 242 ΚΠΔ) ; Κανένα. Ο αυτόφωρος χαρακτήρας των αδικημάτων Τύπου ήταν νομικό πλάσμα προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα πριν την αναθεώρηση του 2001. Τώρα αυτό δεν υπάρχει. 

Η κράτηση, έστω για ώρες, δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτόφωρου συνιστά  προσβολή των άρθρων 5 και 6 του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και διάπραξη του εγκλήματος της κατακράτησης παρά το Σύνταγμα από όποιον διέταξε την κράτηση  ή συνέπραξε σε αυτήν. 

Καιρός να σταματήσει η αυταρχική αστειότητα της δήθεν αυτόφωρης διαδικασίας στα τυχόν αδικήματα τύπου. 

Για την κυβέρνηση ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Για τη δικαιοσύνη όμως δεν υπάρχει δικαιολογία.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ