- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΝΔ: Να πει η κυβέρνηση ποια μνημεία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο
Δεν αποτελεί απάντηση η μετάθεση ευθυνών από Τσακαλώτο και Ζορμπά
«Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά την παραδοχή της νυν υπουργού Πολιτισμού για την εκχώρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα και ξεκάθαρα απαντήσεις για το «ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο».
Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως «η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα. Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν.
Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018 ) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η απόφαση του Υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.
H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.