Πολιτικη & Οικονομια

H συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

Τι απάντησε για αφορολόγητο, περικοπή συντάξεων, συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipraw3423.gif
©EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές» είπε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή» την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και δεν δέχεται από κανέναν υποδείξεις».

Απολύτως εφικτά τα μέτρα ανακούφισης

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, είπε ότι αυτά είναι «απαραίτητα» και «απολύτως εφικτά».

Επιπλέον, τόνισε πως «η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα», επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως αυτά που εξήγγειλε δεν αποτελούν «πισωγύρισμα» αλλά «μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου «παροχολογία», ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε, δε, ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο πρωθυπουργός απάντησε πως στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρούνται οι στόχοι.

«Άρα, λοιπόν, αυτό που περιέγραψα εχθές συμβαίνει με όλες τις χώρες. Η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε ο ίδιος εχθές.

«Το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στον βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί, θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών» διευκρίνισε.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα, γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» σημείωσε ακόμη.

Αφορολόγητο

Ερωτώμενος για το αφορολόγητο απάντησε «κάθε πράγμα στον καιρό του», προσθέτοντας: «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω από τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών».

Τόνισε, μάλιστα, ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ» ανέφερε, συμπληρώνοντας:

«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις ημέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

«Ουδείς μας ενόχλησε για το Σκοπιανό»

«Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας» σχολίασε για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε, επίσης, ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Διαβεβαίωσε, δε, ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής.

«Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το «Μακεδονικό» και τον κατηγόρησε, συνεπώς, για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, τότε αντί να κάνει τον "τζάμπα μάγκα" και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. Γιατί δεν το λέει αυτό;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών».

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον» ξεκαθάρισε.

«Ακραία στοιχεία στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόσθεσε, όμως, ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία» σχολίασε.

Απευθυνόμενος, δε, στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

«Έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων» εξήγησε και υπογράμμισε:

«Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας. Ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια. Παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν από το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει».

Τον Οκτώβριο του 2019 οι εκλογές - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τοποθετήθηκε και για το θέμα των εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει, καθώς αποτελεί μια «πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες».

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που θα επιδιώξει και το οποίοο συγκεντρώνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξήγησε, δε, ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία, συμπληρώνοντας πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, «να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία», διαθέτοντας παράλληλα ένα «σχέδιο-όραμα για τη χώρα».

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε» δήλωσε.

Πύρινη λαίλαπα στο Μάτι

Αναφορικά με τα γεγονότα στο Μάτι και το ενδεχόμενο να υπάρξει προανακριτική διαδικασία στη Βουλή, απάντησε: «Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Σε ερώτηση για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών πριν από τη σύσκεψη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς». 

Τηλεοπτικές άδειες

Για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε τη θέση πως «όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία».

«Εξορθολογίζουμε τα πράγματα και προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Αλβανία

«Διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών, είναι σε καλό επίπεδο η πορεία τους, είναι σαφές ότι προκειμένου η Ελλάδα να στηρίξει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας πρέπει να υλοποιηθεί σειρά δεσμεύσεων της γείτονος» τόνισε ο πρωθυπουργός για τις συζητήσεις που γίνονται με τα Τίρανα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες από τη δική τους πλευρά, στα σχολικά εγχειρίδια και την αλλαγή τους, καθώς στην υπόθεση των ελληνικών κοιμητηρίων. Πρόσθεσε, δε, ότι πολύ κρίσιμο θέμα είναι των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Σχολίασε, επίσης, ότι έχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι δεν ισχύουν όσα έχουν ακουστεί περί επαναχάραξης συνόρων και πως ούτε υπάρχει θέμα Τσάμηδων. «Κάποιοι επιμένουν να βάζουν από το παράθυρο θέμα Τσάμηδων. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα κινείται με σαφή στρατηγική επίλυσης προβλημάτων, όχι παραχωρήσεων στις βασικές εθνικές γραμμές, προκειμένου να μετατραπεί σε μια χώρα με αυξημένο και ισχυρό γεωπολιτικό πρόσημο στην περιοχή, ως η χώρα ηγέτιδα, ως η χώρα που δεν είναι παράγοντας προβλημάτων αλλά λύσεων.

Αγωγός ΙGB-Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αγωγό IGB και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας) θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG (υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί» τόνισε.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι δεν θα πωληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων. «Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες, γειτονικές, χώρες» εξήγησε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ