Πολιτικη & Οικονομια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε σχεδόν 5 δισ. ευρώ μέσα σε 6 ημέρες!

Δίχως τέλος το σφυροκόπημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δίχως τέλος είναι το σφυροκόπημα που δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού και σήμερα, στην τελευταία, μάλιστα, ώρα της συνεδρίασης, οι πωλητές έκαναν μία ακόμη επίδειξη δύναμης, στις ούτως ή άλλως αδύναμες άμυνες της αγοράς. 

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 688,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 684,82 μονάδων (-1,62%) και 704,27 μον. (+1,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 778 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,90%, στις 1.806,64 μονάδες, ενώ στο -2,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.164,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 632,35 μονάδες.

Έξι μέρες χρειάστηκαν για να χάσει η αγορά σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της και σχεδόν το 7,3% της αξίας του Γενικού Δείκτη. Η, δε, "πανωλεθρία" του τραπεζικού κλάδου μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο και μόνο από το -17,9%  που έχει καταγράψει ο κλαδικός μέσα στο εξαήμερο, κινούμενος στο κατώτατο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας, δηλαδή από τότε που έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. 

Που οφείλεται αυτή η αρνητική εικόνα; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, μόλις τέσσερις μήνες μετά την αίσια έκβαση του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις των τραπεζών για τα έσοδά τους στην τριετία 2018 – 2019 – 2020 διαψεύδονται, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας στο ανελέητο σφυροκόπημα των μετοχών τους που σημειώνεται μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Εντούτοις, η βιαιότητα της πτώσης δεν δικαιολογείται, σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τονίζοντας ότι ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη του όλα τα στοιχεία της οικονομίας, αλλά και της πολιτικής επικαιρότητας, δεν μπορεί να προβαίνει σε τόσο έντονες ρευστοποιήσεις. Ούτε φυσικά τα επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (4,46%) δικαιολογούν την επιτάχυνση των πωλητών τις τελευταίες ημέρες, ούτε φυσικά η συνολική εικόνα του τραπεζικού κλάδου. 

Πηγή: capital.gr