Πολιτικη & Οικονομια

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας αποχαιρετά τον «οραματιστή» Κόφι Ανάν

Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14972300.jpg
© EPA/TOBIAS HASE

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους εκφράζει ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας για τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Facebook, για το θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας» συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

 

Υπουργείο Εξωτερικών

«Ο Κόφι Ανάν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στη Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά», σημειώνει η ανακοίνωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη θλίψη του για την απώλεια του Κόφι Ανάν εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε «ο θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον». Και συνέχισε: «Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας. Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή.

Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”».

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Το Ποτάμι για τον Ανάν

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη - μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τον θάνατο του Κόφι Ανάν, προσθέτοντας πως «η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο».

«Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ