Πολιτικη & Οικονομια

Δημοκρατική νομιμότητα, ώρα μηδέν

27011-59252.JPG
Σακελλάρης Σκουμπουρδής
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι αληθινά όσα γράφτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών προχτές, σχετικά με την τρομοκρατία (τώρα και) στους Αμπελόκηπους κατά μεταναστών; Διαβάσαμε, λοιπόν, ότι «Τα τάγματα εφόδου απειλούν και νόμιμους μετανάστες» (Ντάνι Ρίγου, 30/07/2013). Το ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικό. Όχι που μας εξέπληξε και μας αιφνιδίασε. Όλοι ξέρουμε ότι πολλοί ναζί άλλοτε συντεταγμένα κι άλλοτε στη λογική πάρε τα λεφτά και τρέχα, επιτίθενται ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΝΔΡΑ (πολλοί σε λίγους) και παίρνουνε σκαλπ. Όταν όμως ακούς την κυρία που τρομοκρατείται και λέει φοβάμαι να πάω στην Αστυνομία να καταγγείλω το περιστατικό, τότε ξαφνικά σου κατεβαίνουν ιδέες.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ;;; Ακόμα και πριν να προχωρήσει η διαδικασία του αντιρατσιστικού νόμου, γύρω από τον οποίο τόσες και τόσες παλινδρομήσεις σημειώθηκαν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, υπάρχει πάντα θέμα για αυτές τις βεβαιωμένες αθλιότητες. Συντρίβοντας το στοιχειώδες κράτος δικαίου, κάποιοι πολίτες απειλούν κάποιους άλλους πολίτες. Και τους τρομοκρατούν, πετυχαίνοντας να τους στερήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στον δρόμο, της ελευθερίας να πάνε όπου θέλουν. ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Όχι μόνο απέναντι σε Έλληνες πολίτες ξένης καταγωγής, αλλά ακόμα και αλλοδαπούς, που βρίσκονται εδώ υπό οιοδήποτε στάτους παραμονής.

Εδώ τίθεται, λοιπόν, πάντα το ίδιο ερώτημα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ;;; Τι του πέρασε από το μυαλό μόλις το διάβασε; Είτε ότι η νομοθετική πρόνοια είναι επαρκής για να παρέμβει, είτε είναι ανεπαρκής, οπότε αυτό είναι σινιάλο για άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας για νέο αντιρατσιστικό νόμο.

Σε δεύτερο επίπεδο, σκέφτεσαι ότι καλό είναι σε τέτοιες περιστάσεις, να αρχίσει να εμφαίνεται η ισχυρή παρουσία της Δικαιοσύνης. Γιατί τότε η θρασυδειλία των ναζί που απειλούν ανήμπορες κυριούλες και τα παιδάκια τους, μοιραία θα περισταλεί. Θα κρυφτούν οι κότες που κακαρίζουν σαματατζήδικα έξω από το κοτέτσι, επειδή μαθεύτηκε ότι ο κόκορας δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη. Αυτός ο συμβολισμός δείχνει το δρόμο, το παράδειγμα που θα κρίνει και την πορεία των ναζί. Εντάξει, το εμπεδώσαμε το μήνυμα ότι όσο υπάρχει κρίση και ανεργία θα φουντώνει η δυναμική των ναζί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία θα σηκώσει ψηλά τα χέρια. Ίσα ίσα που η δημοκρατία μπορεί από μόνη της να αναχαιτίσει τη βαρβαρότητα, πολύ πριν να εκλείψει η οικονομική κρίση…

Τον δρόμο τον άνοιξε ο Καμίνης: «θα τους ταράξουμε στη δημοκρατική νομιμότητα». Υπάρχουν δύο λογικές απέναντι στον αιφνιδιασμό του υπερφίαλου κομπασμού των ναζί. Μία είναι αυτή του Δημάρχου Αθηναίων που έδειξε το δρόμο, περνώντας με τόλμη και επιτυχία το κρίσιμο τεστ. Σταθερά και αταλάντευτα τους στέλνει καλό σήμα: δεν υποχωρούμε μπροστά στις απειλές και στους προπηλακισμούς.

Η άλλη λογική, που θα δούμε στη συνέχεια, είναι των ψοφοδεών φοβικών γραφειοκρατών όπως ο υπουργός Παιδείας. Μην ξεχνάμε, για να είμαστε δίκαιοι, τη γενναία σχετική συμπεριφορά, που δείχνει ο Βενιζέλος με την αντιρατσιστική του ατζέντα, ήδη από πέρσι, όταν όλοι σιωπούσαν. Φυσικά και την αταλάντευτη συμπεριφορά του Δένδια, τον οποίο βρίζουν οι «αριστεροί» ως φασίστα που υποθάλπει τους ναζί. Ενώ πράγματι πιέζει την Αστυνομία να διαλύσει εντός της την ακροδεξιά ατζέντα… Άλλωστε, τι τιμητικότερο για τον Δένδια, κλασικό δεξιό παλαιοπολιτικό, να τον απειλούν εξ ίσου και οι ναζί και οι αντικρατικοί μπάτσοι… Είναι θετικό, λοιπόν, κάποιοι επιλεγμένοι πρωτοπόροι να δείχνουν τόλμη. Γιατί αυτό σταδιακά θα παρασύρει και τους υπόλοιπους να ξυπνήσουν, έστω και από ιδιοτέλεια, όταν καταλάβουν ότι αυτή η στάση φέρνει ψηφαλάκια…

Σχετικό ζήτημα αναφύεται από πρόσφατο δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα (που έχει πάντα προνομιακά καλό ρεπορτάζ για τους ναζί…) «Η Χρυσή Αυγή θέλει να αναλάβει σχολικός φύλακας». Ρίχνοντας κι εδώ μια ματιά βλέπουμε ότι το θράσος των ναζί δεν έχει όρια. Φυσικά, όσο τους επιτρέπει η δημοκρατία να έχουν ψηλά κορδωμένο το λαιμό τους. Οι τύποι σπεκουλάρουν πάνω στην απόλυση των σχολικών φυλάκων. Σου λένε, κάτω τα χέρια από το πελατειακό παρακράτος. Αλλά εξ ίσου σου λένε, εμείς είμαστε εδώ! Μόλις κάνει λάθος το σύστημα, ερχόμαστε και το διορθώνουμε εμείς! Είμαστε η ριζοσπαστική λύση για όλα τα προβλήματά σας!

Και στο ίδιο ρεπορτάζ ερωτάται σχετικά ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Αρβανιτόπουλος. Έχει ενδιαφέρον η τρομοκρατημένη του απάντηση. «Για τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι δεν ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, βεβαίως υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Σας μιλάω από τον δικό μου τομέα ευθύνης και σας λέω ευθαρσώς και ειλικρινά ότι υπάρχει μια ανησυχία. Αυτή η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται διότι πάντοτε γνωρίζετε ότι καραδοκούν τα ακραία στοιχεία, τα οποία θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες».

Πληροφορούμε, λοιπόν, τον κύριο υπουργό, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν οι ναζί, να τον κάνουν να ανησυχεί. Και να προβάλλουν αυτή την ανησυχία στην κοινωνία δείχνοντας το «καταρρέον σύστημα που φοβάται την επερχόμενη εθνικιστική αφύπνιση», κρύβοντας ότι αυτή είναι απολύτως ναζιστική. Δεύτερον και σημαντικότερον, γιατί αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί οριστικά. Από την εποχή που εφευρέθηκαν τα πιάτα τα ρηχά και εξαφανίσθηκαν οι νεάντερταλ, υποχωρώντας μπροστά στη νοημοσύνη του χόμο σάπιενς, τέρμα η ζούνγκλα των ανθρώπων. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία.

Γιατί, ΟΚ, στη χώρα μας ο καμένος πολίτης, από το πολύ το σκότος έχει καταντήσει στόκος και δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα κι ένα κάνουν δύο. Αλλά, όποιος ανωμαλάρας λύκος ισχυρίζεται ότι πρέπει να τον αφήσουμε να φυλάξει τα πρόβατα, αργά ή γρήγορα, προκαλεί το γέλιο και περνάει ως γραφικός στο περιθώριο. Φτάνει να παίξει το ρόλο της η συντεταγμένη πολιτεία. Κι ας μην μπορούν να συλλάβουν τα καμένα μας μυαλά το γεγονός ως απλώς γελοίο. Να εμφανίζεται δηλαδή κάποιος και να λέει ότι στη δημοκρατία θα κάνει εθελοντισμό, όχι όπως τον αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία, αλλά εντελώς αντίθετα από ότι αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία!!! Πώς το είχατε πει αυτό κύριε Κασιδιάρη, είσαστε λέει λάτρης του Αριστοτέλη;…

Σχολικός φύλακας είναι κάποιος εντεταλμένος από το κράτος, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Ε, είναι λοιπόν γελοίο να έρθει να πάρει από τη σημαία ένας ναζί το δικαίωμα να παριστάνει τον σχολικό φύλακα. Ποια δημοκρατική νομιμότητα να τηρήσει ο ναζί, ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατικής νομιμότητας, ο οποίος θεωρεί απαράδεκτη την αυτονόητη δημοκρατική νομιμότητα που θέλει να αισθάνονται ασφάλεια ο μετανάστης και το παιδάκι του; Ο ναζί θέλει να αισθάνονται ανασφαλείς, γι αυτό τους απειλεί και βιαιοπραγεί εις βάρος τους. Αυτός θα τηρήσει τη νομιμότητα;;; Έχει και τα όριά της η γελοιότητα των ναζί… Ξυπνάει η αποβλακωμένη κοινωνία που κοιμάται και θα αντιδράσει. Δεν θα τους πάρει με τις ντομάτες, αλλά με το μισό μάτι σε στυλ το γραφικό και το γελοίο δεν έχει τύχη στην πατρίδα των δημοκρατικών κανόνων.

Στις 27 ΙουλίουΑριστερά vs Ανεξυριζαυγιτισμού», αναφερόμασταν στο γελοίο συσσίτιο των ναζί, το οποίο και δεν είχε την επιτυχία που ήθελαν. Και λέγαμε ότι θα είχε ακόμα μικρότερη επιτυχία αν οι δυνάμεις του τόξου της δημοκρατικής νομιμότητας λάνσαραν μια καμπάνια, που να εξηγεί ότι δεν νοείται συσσίτιο, εξ ορισμού πράξη αγάπης, να πραγματοποιείται στη βάση του μίσους. Τελεία και παύλα. Κάποιες τέτοιες τελείες και κάποιες αντίστοιχες παύλες είναι που θα κλείσουν το δρόμο σε όλη αυτή την ψυχανωμαλαρία. Αυτήν που θέλει να μας σώσει ερήμην μας, χωρίς να τη νοιάζει ότι αρνούμαστε να δεχτούμε τη σωτηρία της.

Είναι επίσης γελοίο και θλιβερό συνάμα, το γεγονός ότι στην χώρα μας, σαράντα χρόνια μετά, διαμορφώνεται πάλι η ανάγκη να ανορθωθεί επειγόντως το αίτημα της Εθνικής Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Ενότητας. Αφού ο τόπος του Αριστοτέλη ζει ένα άγος να μην νογά, να μην ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει, να κουτουλάει τοίχους και αποβλακωμένος να φωνάζει τους λύκους να φυλάξουνε τα πρόβατα… Και όπως είπε ένας φίλος, ένας λαός που δεν ξέρει την ιστορία του κινδυνεύει να την ξαναζήσει… Καιρός να ανασυγκροτηθεί η εθνική δημοκρατική αυτοπεποίθηση, που θα διαλύσει σαν ψέμα τη γελοιότητα του ανερχόμενου ναζιστικού άγους. Έτσι θα αρχίσουμε να ξαναπιστεύουμε στη δύναμη του ελληνικού ορθολογισμού, που τόσο τσαλακώνουν οι ανθέλληνες ναζί.

Στις θέσεις της λοιπόν η κυβέρνηση! Και να ‘χει το νου του, όποιο νούμερο πάει να παραστήσει τον αυτόκλητο σωτήρα μας. Να επιδιώξει, δηλαδή, να «φυλάξει» τα σχολεία βάσει της δικής του ρατσιστικής ατζέντας, σε προφανή αντίθεση με την ανθρωπιστική ατζέντα της πλειοψηφίας. Μαύρο φίδι που φαγώθηκε, από τον αρμόδιο αστυφύλακα! Έτσι δεν είναι κύριε Δένδια; Η αλήθεια είναι ότι η Αστυνομία θα χρειαστεί λίγο να τεστάρει τις δυνάμεις της, σε ένα τέτοιο σενάριο. Να αποδείξει ότι είναι φιλολογία πως υπάρχουν ναζί στις τάξεις της. Και αν ποτέ βρεθεί αστυφύλακας, που θα επιτρέψει σε ναζί «εθελοντή» να ασκήσει τον παράνομο πυροβολημένο «εθελοντισμό» του, καθαιρείται πάραυτα, για λόγους συμβολικούς. Για να βγάλει έτσι από πάνω της η Αστυνομία τη βρομερή ρετσινιά (που δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία να την υποστηρίζουν) ότι είναι φωλιά ναζί.

Κατά το ανέκδοτο, που λέει, «Πού πας, Καραμήτρο;», εύκολα μπορούμε με βάση τα ανωτέρω, να πούμε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει η δημοκρατία. Και όταν έρχεται ο καλαμοκαβαλημένος να ασελγήσει επάνω της, εκείνη πρέπει αυτόματα να του του απαντά: «Πού πας Κασιδιώταρε*;». Είναι η ώρα μηδέν για τη δημοκρατική νομιμότητα, είναι ώρα για έργα, ώρα αυτοάμυνας για τη δημοκρατία.


*Τον προσφυή όρο δανειζόμαστε από το κείμενο του Χαρίδημου Τσούκα με τίτλο «Ό, τι αρπάξουμε, καλό είναι» (Καθημερινή, 25/11/2012)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024
Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν η αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.