Πολιτικη & Οικονομια

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ

«Εξαιρετική η συμφωνία» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
desfa.jpg

Για εξαιρετική συμφωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός στάθηκε, επίσης, στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα:

- Στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική.

- Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ, που ανοίγει, όπως τόνισε, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου με τη συνεργασία και την τεχνογνωσία των τριών ισχυρότερων διαχειριστών της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ θα υποστηρίξει με επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής την περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Το επόμενο βήμα του μετασχηματισμού είναι η ΔΕΠΑ, με τον διαχωρισμό της σε εμπορικό τμήμα και σε τμήμα υποδομών και δικτύων, όπου στο τελευταίο το Δημόσιο θα διατηρήσει την ισχυρή παρουσία του.

Ακόμη, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, συμβάλλει στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς πέραν από προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στόχος είναι να τελούν υπό διαπραγμάτευση και προϊόντα φυσικού αερίου.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση παραμένει αρωγός στη διαδικασία του μετασχηματισμού που συντελείται, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ