Πολιτικη & Οικονομια

Συγνώμη από τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τις «υπογραφές φάντασμα» υπέρ της συμφωνίας των Σκοπίων

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας συλλογής υπογραφών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypografes1.jpg
© eurokinissi

Μια ακόμη κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών επωνύμων υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Κάποιοι από εκείνους που περιλαμβάνονται στη λίστα αρνούνται ότι υπέγραψαν σεχτικό κείμενο, ενώ συγνώμη ζήτησε με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Άγγελος Μανταδάκης. Ο κ. Μανταδάκης είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα κορυφαίο στέλεχος της τάσης «Πλατφόρμα 2010». Είναι επίσης υπεύθυνος πολιτισμού στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχικά η Νένα Βενετσάνου έσπευσε να διαψεύσει την συμμετοχή της με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό. «Αγαπητοί μου φίλοι έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών.

Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν  και ποια σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; 

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό.  Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθιά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι' αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία.

 Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Λένα Αλκαίου, καθώς και Κυριάκος Κατζουράκης. Το twitter, μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει καυστικά την υπόθεση με το hashtag #ypografi_SYRIZA, το οποίο και έγινε τρέντ.

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας έβγαλε μία ανακοίνωση, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τις «υπογραφές φαντάσματα». «Λόγω του πλήθους υπογραφών υπερ του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και της σύντομης χρονικής περιόδου για τη συλλογή τους, συμπεριλήφθηκαν εκ παραδρομής οι υπογραφές της Ν. Βενετσάνου, του Κ. Κατζουράκη και της Λ. Αλκαίου» αναφέρει η πρωτοβουλία σχετικά με το κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το λάθος και δηλώνουμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόθεση εκ μέρους μας».

Μεταξύ εκείνων που φαίνεται να υπογράφουν είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η λογοτέχνης Ρέα Γαλανάκη-Κούβελα, η πανεπιστημιακός Δραγώνα Θάλεια, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Δρόσος, η Μυρσίνη Ζορμπά πολιτικός επιστήμων, ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, ο ερευνητής Αλέξης Ηρακλείδης, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, η ιστορικός τέχνης Άννα Καφέτση, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο συγγραφέας Βασίλης Κουνέλης, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής, ο πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Μακεδονία Νίκος Μαραντζίδης, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης, ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάϊκος και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου. 


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ