Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας για τη «μακεδονική ταυτότητα» του Ζάεφ: Έχουν το δικαίωμα βάσει της συμφωνίας να αυτοπροσδιορίζονται

«Όπως κι εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας Σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-ee.jpg
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι πήραν την ταυτότητα, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο πως αν στη δήλωση του αυτή εννοεί ότι έχουν το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας οι βόρειοι γείτονές μας να αυτοπροσδιορίζονται, αυτό είναι απολύτως σωστό. Για να υπογραμμίσει: «Όπως κι εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας Σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπογράμμισε ότι «διεθνώς, βάσει της συμφωνίας η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς. Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και καθαρή ως προς αυτό. Εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο "Μακεδόνες" και μάλιστα στα διαβατήρια τους, θα υπάρχει "Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας", που θα να αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα».  

Σημείωσε ότι όμως το πιο σημαντικό από τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις των κ. Ζάεφ και κ. Ντιμιτρόφ. Στις οποίες, είπε, παραδέχονται ξεκάθαρα, τοποθετούνται, λέγοντας ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, ότι δεν κατάγονται από αυτή και βέβαια ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις.  

Σε άλλο ερώτημα, ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι τούτη την ώρα η στάση που αναπαράγει μια λογική διχασμού, είτε για λόγους εσωτερικών προβλημάτων είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους. «Αυτοί που δημιουργούν επεισόδια είναι μεμονωμένες μειοψηφίες που δεν εκφράζουν αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό», είπε και προσέθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απομονώνει αυτούς τους ακραίους και καταδικάζει αυτές τις πρακτικές». Εξέφρασε την ελπίδα γρήγορα αυτή την αμέριστη καταδίκη να την έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ