Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας καλεί ΝΑΤΟ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-nato.jpg
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/BONETTI

Περισσότερες ενέργειες για να μπει ένα τέλος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον γενικό γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλίες, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς η διαμάχη αφορά δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και η κράτηση των δύο Ελλήνων γίνεται χωρίς καμία κατηγορία και ήδη έχει φθάσει τους 3,5 μήνες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.

«Σαφές το πλαίσιο της συμφωνίας με την πΓΔΜ»

Αναφορικά με το «Βόρεια Μακεδονία» και τη συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σαφές το πλαίσιο για το τι πρέπει να γίνει από κάθε πλευρά, προκειμένου να ακολουθήσει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τη συμφωνία του με αυτό το πλαίσιο που του περιέγραψε ο πρωθυπουργός, κάτι το οποίο έκανε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τα γεγονότα αυτά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ερμηνεύονται ως «απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων για το ονοματολογικό» και «συμφωνία χωρίς "παραθυράκια"».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακόλουθο tweet για το τετ α τετ με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ