- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζάεφ: Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς
Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα
Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα», εμφανίστηκε σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιένη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Νωρίτερα, ο κ. Ζάεφ είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε «πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει, για το καλό τού λαού, τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε -τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού- έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί με τη συμφωνία θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η πΓΔΜ, γιατί θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.
Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που θέλει να στείλει σε εκείνους που αντιδρούν στη συμφωνία στην Ελλάδα, απάντησε: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.
Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, αφού ανέφερε πως η πΓΔΜ ως κοσμικό κράτος δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς τη μεσολάβηση για την επίλυση του ζητήματος, ενδεχομένως στην κατεύθυνση αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ενώ θετική στάση στη διενέργεια σχετικού εκκλησιαστικού διαλόγου φαίνεται να τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.
Για το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά της, όμως πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές για έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.