Πολιτικη & Οικονομια

Από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο «ΣΥΡΙΖΑ versus ΑΝΕΛ»

Πού οδηγούν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και οι απειλές του πρόεδρου των ΑΝΕΛ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2628600.jpg
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα παράγει πλέον περίσσευμα πολιτικού παραλογισμού χωρίς προηγούμενο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (και υπουργός Επικρατείας) κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες πως, εάν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό, θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση αυτή –και εφόσον η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή–δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή να πέσει η κυβέρνηση ή οι ΑΝΕΛ, πιστοί στην παράνοιά τους, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο υπάρχον σχήμα, κάνοντας πλέον να γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωνε πως η συμφωνία –όταν και εάν έρθει στη Βουλή– θα πρέπει να επικυρωθεί με 180 ψήφους, κάτι πρακτικά αδύνατο. Οπότε, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Είτε πέφτει η κυβέρνηση είτε οι εταίροι συνεχίζουν να συγκυβερνούν σαν να μην τρέχει τίποτα. 

Για γέλια ή για κλάματα; Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον εκτροχιασμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο άγνωστο με «βάρκα» την απελπισία.

Αλλά αν το σενάριο του να τα σπάσουν φαντάζει «μακρινό» –για τις αρχές του 2019, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στη γειτονική χώρα-, το διάστημα που θα προηγηθεί δίνει την ευκαιρία και στους δύο κυβερνητικούς εταίρους να το παίζουν «και μαζί και χώρια». Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να δίνει στους οπαδούς του δείγματα «προοδευτικής γραφής» με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, ο δε Π. Καμμένος θα επιχειρεί να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί -με όσους βουλευτές του δεν θα έχουν «εξαγοραστεί» μέχρι τότε-, πουλώντας  την εναντίωσή του στη συμφωνία!

Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση. Η κυβέρνηση εμφανίζεται βαθιά διχασμένη από τη συμφωνία, με σοβαρές πολιτικές απώλειες και διαρροές ψηφοφόρων, την ώρα που η ΝΔ παραμένει αρραγής. Άρα οι υπολογισμοί του Μαξίμου, που στόχευαν στο ακριβώς αντίθετο, δεν βγαίνουν. Και όχι μόνο. Στο σκηνικό της πολιτικής ρευστότητας, πλέον ο παράγοντας «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είναι η ασύμμετρη απειλή για τις όποιες εξελίξεις. Οι φυγόκεντρες τάσεις, μέρα με τη μέρα, γίνονται ισχυρότερες από τις δυνάμεις συνοχής του κυβερνητικού σχήματος. Οπότε, το απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από την ώρα που θα έλθει -εάν έλθει ποτέ- η συμφωνία στη Βουλή…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ