Πολιτικη & Οικονομια

Ζόραν Ζάεφ: Με διάγγελμα ανακοίνωσε το «Βόρεια Μακεδονία»

Ταυτόχρονα με τον Έλληνα πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaef.jpg
©Youtube

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και αυτός με τη σειρά του, με σχετικό διάγγελμα, τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ονοματολογικό.

Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο ανέφερε ότι το νέο όνομα της χώρας του είναι «Βόρεια Μακεδονία», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, και προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

«Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στα κεντρικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του έκανε λόγο για «μια ιστορική λύση», με την οποία «ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα». Όπως είπε, «είμαστε Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα».

«Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες, όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες) αποτελεί ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γλώσσα είναι «η Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις και η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα. Αποκτούμε μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση. Την πετύχαμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό» ανέφερε επίσης.

«Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου» κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ