Πολιτικη & Οικονομια

Σήμερα οι νέες αντικειμενικές – Το 15% των ιδιοκτητών θα δει αυξήσεις

Θα ψηφιστούν μαζί με το πολυνομοσχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σήμερα aναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Θα ακολουθήσει η κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο με τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται, ότι χθες, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποσχόμενος «εκπλήξεις» για τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αυξήσεις δεν αφορούν «λαϊκές συνοικίες», αλλά «μάλλον ψηφοφόρους της ΝΔ».

ύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το προπερασμένο Σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτρεχε δοκιμαστικά τεστ με τις νέες αντικειμενικές τιμές προκειμένου να μην υπάρξουν αλλαγές στον ετήσιο στόχο των εσόδων του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδεχθεί πως θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και κατά συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ για το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων, ήτοι 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Ωστόσο, κατά τον υπουργό για τους περισσότερους η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον χρόνο. Αυτή η εξέλιξη αφορά σε ιδιοκτήτες κατοικιών στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες, οι υπόλοιποι θα δουν πολύ υψηλότερες αυξήσεις. Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος δεν διευκρίνισε για ποιες «λαϊκές» συνοικίες μιλάει, αφήνοντας ανοικτή την ερμηνείας για τον διαχωρισμό λαϊκής και μη συνοικίας. Το μόνο που είπε είναι ότι ιδιοκτήτες σε Μύκονο και Σαντορίνη θα δουν τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας πολύ πιο αυξημένο από πέρυσι.

Για το 67% των ιδιοκτητών θα παραμείνει ο ίδιος ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα, παρά τη μείωση των αντικειμενικών που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει να μειώνεται ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν «μια και έξω» και όχι στα σταδιακά σε ορίζοντα διετίας όπως επιδίωκε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Οι δανειστές έβαλαν πάγο στο σχέδιο αυτό.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο για να περιορίσει τις φοροεπιβαρύνσεις σχεδιάσει παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο και συγκεκριμένα αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ