Επί παντός μίλησε στην τηλεόραση του «Σκάι» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, εξηγώντας ιδίως την ουσία της αποχώρησής του κόμματός του από την τρικομματική κυβέρνηση. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να προκαλέσει εκλογές λόγω ΕΡΤ (αλλά δεν μπόρεσε), τον κ. Βενιζέλο ότι υπαναχώρησε συμφωνώντας με τη Νέα Δημοκρατία, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζει στον κόσμο του. Από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, πολύ χαρακτηριστικό ήταν το «κάρφωμα» του κ. Θάνου Τζήμερου στο facebook. Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων του κ. Κουβέλη:
Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση
«Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει θέμα με την ΕΡΤ όταν είδα σχετικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας να αναφέρεται στο ζήτημα. Ρώτησα τον πρωθυπουργό, μου είπε, ναι, υπάρχει θέμα. Εγώ είπα πως είμαι αντίθετος. Για την ακρίβεια, είπα πως δεν είμαι αντίθετος, είμαι αντίπαλος. Και ο Βενιζέλος διαφώνησε. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες κατέθεσαν από κοινού σχέδιο νόμου. Αλλο πράγμα η αναδιάρθρωση, άλλο να κλείσεις με αυτόν τον τρόπο την ΕΡΤ.
»Ο κ. Σαμαράς στο θέμα της ΕΡΤ λειτούργησε ως μονοκομματική κυβέρνηση. Ξαφνκά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ΠΝΠ που καταργούσε την ΕΡΤ κι άλλες ΔΕΚΟ. Αυτή η ΠΝΠ ήταν παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία. Απουσίαζαν οι υπογραφές υπουργών ΔΗΜΑΡ- ΠΑΣΟΚ.
»Εμείς συντάξαμε σχέδιο νόμου για να καταψηφιστεί η ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ. Οταν θα συζητηθεί, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ νομιμοποίησε την κυβέρνηση, εμείς συντελέσαμε για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός. Υπήρχαν άλλες απόψεις, άλλο αν δεν έγιναν γνωστές. Εγώ είπα ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος
Υπήρξε προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και εν συνεχεία η απόφαση της επιτροπής αναστολών που έλεγε σβήστε το μαύρο. Ποιο κράτος δεν συμμορφώνεται με δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του ΣτΕ; Έχουν περάσει τόσες μέρες κι ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί η κυβέρνησης. Τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμότητας».
Για τις εκλογές που ήθελε ο Σαμαράς λόγω ΕΡΤ
«Ναι, το πιστεύω γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσω πως ένας πρωθυπουργός επιλέγει να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. Ρωτάω; Πως αλλιώς θα μπορούσα να εκλάβω αυτή την ενέργεια; Τι πίστεψε; Οτι είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι; Πως θα συμφωνούσαμε; Δεν το πίστεψα μόνο εγώ πως πάει για εκλογές με την ΕΡΤ και το αντιρατσιστικό.
»Εμείς ήμασταν η επισπεύδουσα δύναμη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πως γίνεται η μεταρρύθμιση; Κόβοντας κεφάλια; Για όλα έφταιγε ο κ. Μανιτάκης. Τι έκαναν τα πειθαρχικά των υπουργείων για τους επίορκους; Δεν έχει ο Μανιτάκης όλα τα πειθαρχικά. Πότε έστειλαν τους υπό κατάργηση οργανισμούς.
»Τα υπουργεία δεν έλεγξαν τους υπαλλήλους με πλαστά στοιχεία. Αυτά ήταν στοιχεία του κάθε υπουργείου ξεχωριστά
Κάποιος υπουργός έλεγε πως εγώ θα σας φέρω λίστα με 3.500 υπαλλήλους και έστειλε μόνο 250. Τότε αναγκαστήκαμε να συγκροτήσουμε επιτροπή που συντονιστής ήταν ο υπουργός Επικρατείας, ο Δημήτρης Σταμάτης.
Πίστεψε ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου ότι θα πάει σε εκλογές. Στην πρώτη αναμέτρηση πίστευαν πως θα είχαν ποσοστό 27-30%, κάτι που είναι αβάσιμο, και θα πήγαιναν σε δεύτερες εκλογές όπου κάτω από πώλωση θα έπαιρναν την αυτοδυναμία. Τον σταμάτησε η ύστερη σκέψη και οι φωνές των Ευρωπαίων».
Για το Βενιζέλο στο θέμα της ΕΡΤ
«Δεν είχαμε καμία διαφωνία. Η απόδειξη είναι η δήλωση της Ιπποκράτους «θα κάνουμε ό,τι κάνει και η ΔΗΜΑΡ». Έχω τρεις αποδείξεις. Τον κοινό πολιτικό λόγο μετά τις συναντήσεις στο Μαξίμου, το κοινό σχέδιο νόμου για το αντιρατσιστικο και την από κοινού πρόταση νόμου για την ΕΡΤ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του. Δεν αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ ότι θα μείνει στην κυβέρνηση, το είχε αποφασίσει από πριν. Οταν μπήκα στη τελευταία σύσκεψη κατάλαβα ότι είχαν συμφωνήσει. Αν επέμενε ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς θα ερχόταν στον κοινό πολιτικό τόπο. Θα βρίσκαμε λύση και στην ΕΡΤ. Θα υποχωρούσε ο Σαμαράς».
Για το αν τέθηκε θέμα άλλου πρωθυπουργού
Ποτέ δεν θέσαμε θέμα πρωθυπουργού. Η υποχώρηση που πρότεινα, δεν ήταν τόπος που θα τσαλακώνονταν ο πρωθυπουργός. Είχε προηγηθεί και το ζήτημα της ιθαγένειας. Ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση είχε πάει στο ΣτΕ που είχε κρίνει ορισμένες διατάξεις αντισυνταγματικές. Είδαμε την εντολή του κ. Σαμαρά να σταματά κάθε διαδικασία. Ετσι, πάγωσαν όλες οι διαδικασίες, ακόμα κι εκείνες που είχαν εγκριθεί. Τώρα δέχεται τον Γιάννη από τη Νιγηρία. Καλά κάνει, αλλά την ιθαγένεια την πήρε επειδή προέκυψε το ΝΒΑ.
Για την τρικομματική γενικά
«Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά δεν υπήρχε και αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας. Είχαμε συμφωνήσει πως οι επενδύσεις σε δίκτυα, θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την ιδιοκτησία του δημοσίου. Κι ακούσαμε πως πωλείται κομμάτι της ΔΕΗ μαζί με το δίκτυο.
»Υπήρχε η χρηματοδότηση της ελληνικής μεσαίας επιχείρησης. Ειχε πει η κυβέρνηση ότι θα το κάνει και δεν το έκανε. Ηταν πολιτική πράξη και οι διοικήσεις των τραπεζών δεν χρηματοδότησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπαρχουν 350.000 υγιείς επιχειρήσεις που αν είχαν χρηματοδοτηθεί, από μία πρόσληψη να έκαναν θα είχαμε 350.000 προσλήψεις. Υπηρχε το αντιρατσιστικό, το θέμα της ιθαγένειας.
Για την τρόικα
»Επέλεξα να μην δω την τρόικα επειδή θεωρώ πως έπρεπε να διαπραγματεύεται με τα στελέχη των υπουργείων, ενώ εκείνη έβλεπαν ό,τι ώρα ήθελαν τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση την αναγόρευσε σε ουσιαστικό παράγοντα για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν συμφωνούσα με τον τρόπο που γινόταν η διαπραγμάτευση».
Για τα αμυντικά συστήματα
«Είναι ψευδές ότι συμφωνήσαμε να κλείσουν. Υπήρχε ζήτημα με ελληνικά αμυντικά συστήματα, αλλά ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι το μέλλον των αμυντικών συστημάτων. Είπα ότι είναι μέγεθος που ανάγεται στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας. Αν κάποιοι θεωρούν πως είχαν αποφασίσει ερήμην μου να κλείσουν τα αμυντικά συστήματα να βγουν και να το πουν.
Για τη «συνεργασία» ΝΔ - ΧΑ
»Ακούστηκε στο χώρο της Βουλής. Δεν θα το αξιολογήσω. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι όταν ο πρωθυπουργός έλεγε δεν μου χρειάζεται το αντιρατσιστικό μπετόναρε Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά. Κάθε φορά υπήρχε η προτροπή «γιατί αργεί ο Ρουπακιώτης». Εφταναν σημειώματα από το Μαξίμου για να συμπεριλάβει αυστηρές διατάξεις. Γι αυτό άλλαξε στάση η Νέα Δημοκρατία, για να πει ότι δεν χρειάζεται το αντιρατσιστικό. Μετα την κατακραυγή κατατέθηκαν οι τέσσερις τροπολογίες».
Για το πολυνομοσχέδιο
«Τώρα λένε να καταργηθούν οι προσωρινές διαταγές. Τότε βρισκόμαστε μπροστά όπου το Σύνταγμα καταργείται σε ένα κρίσιμο τομέα.
Θα το δούμε. Ο,τι πρέπει να ψηφιστεί θα ψηφιστεί και ό,τι πρέπει να καταψηφιστεί θα καταψηφιστεί»
Για το ΣΥΡΙΖΑ
«Πολιτική αφέλεια ή πολιτική σκοπιμότητα να λένε για πως θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να είμαστε μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια μια πιο ήπια εκδοχή του».
…Και τι έγραψε ο κ. Τζήμερος
«Παρακολουθώ τον Κουβέλη στον Παπαχελά. Ο ορισμός της κατάντιας! Ο κατά φαντασίαν αριστερός, που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την πιο σιχαμερή συντήρηση, το χρεωκοπημένο μοντέλο που τσάκισε κυρίως τα αδύναμα στρώματα, τους μικρομεσαίους εργαζόμενους και επαγγελματίες. Το τσιράκι του δικομματισμού έχει το θράσος να καμώνεται τον ιδεολόγο! Εξαφανίστε αυτή την κάλπικη δεκάρα από το πολιτικό προσκήνιο. Χίλιες φορές ΚΚΕ! Μεταξύ ηλιθιότητας και υποκρισίας προτιμώ την πρώτη. Είναι πιο αυθεντική και ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις».
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.