Πολιτικη & Οικονομια

Eurogroup: Τη δόση σας σε δόσεις

…Kαι θα  πείτε κι ένα τραγούδι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44998-94118.jpg

Τμηματική εκταμίευση του ποσού των 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συναρτημένη με σκληρούς όρους που αφορούν μετρήσιμα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα, αποφάσισε χτες το βράδυ (Δευτέρα), όπως άλλωστε αναμενόταν, το Eurogroup. Οι χτεσινές αποφάσεις προσδιορίζουν το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία το καλοκαίρι και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Σχετικές δηλώσεις έκαναν μετά τη λήξη των εργασιών όλοι οι παριστάμενοι που εμπλέκονταν (Ντάισενμπλουμ, Στουρνάρας, Λαγκάρντ, Ρεν). 

Ειδικότερα, για τα πρώτα 4 δισ. ευρώ πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου να ψηφιστούν ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας 4.200 δημοσίων υπαλλήλων. Όλα αυτά θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τρίτη.

Οι όροι της καταβολής των 6,8 + 1,8 δισ. ευρώ

Το Eurogroup αποφάσισε να καταβληθούν άμεσα τα 4 πρώτα δισ. ευρώ (2,5 δισ.ευρώ από τον ΕFSF και 1,5 από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων) προς την Ελλάδα και τον Οκτώβριο ακόμη 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και 500 εκατ. ευρώ από το SMP).

Εν τω μεταξύ, εκτός απροόπτου μέσα στον Αύγουστο θα εκταμιευθεί και το 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης στις 29 Ιουλίου.

Ειδικότερες ελληνικές δεσμεύσεις μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

Ειδικότερες προαπαιτούμενες δράσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι:

· Αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ

· Καταβολή των οφειλομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

· Υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας

· Έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Δήλωση κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Μετά την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων, θ΄ απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ (από τον EFSF) και, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (επίσης από τον EFSF)». Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος, προχώρησε δηλαδή και στο τι θα γίνει το φθινόπωρο: για να λάβει η Ελλάδα τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τον EFSF τον Οκτώβριο, πρέπει να έχει βγάλει στη διαθεσιμότητα 8.300 δημόσιους υπαλλήλους επιπλέον.

Tα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν άμεσα θα προέλθουν από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP), από όπου θα προέλθουν και ακόμη 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Δήλωση Γιάννη Στουρνάρα

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ικανοποίηση για τη «δύσκολη» (λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα) συμφωνία με την τρόικα και το Eurogroup, και υπογράμμισε ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στην ερώτηση για το αν υπήρξε χρηματοδοτικού κενό στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσε, ο υπουργός απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί θ΄ αντιμετωπιστεί, στο βαθμό που η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Στην ερώτηση γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. «Αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα», κατέληξε ο υπουργός.

Δήλωση Κριστίν Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions». Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε χτες το γενικότερο θέμα, δηλαδή η συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και καλωσόρισε, επίσης, τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ. «Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών και γι΄ αυτό ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Δήλωση Όλι Ρεν

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη διοίκηση, ως προϋποθέσεις συνέχισης της χρηματοδότησης. Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, το αντίθετο, ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία ΕΕ- ΔΝΤ «εξαιρετική». «Πρέπει να επισπευθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο όχι μόνο για οικονομία αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες… Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι πολίτες πληρώνουν το κόστος», είπε, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση «οφείλει να τρέξει». Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.

Μ.Φ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.