Πολιτικη & Οικονομια

Τρεις προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ενώ εκκρεμεί έρευνα για πάρτι εκ. με δάνεια σε ημέτερους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44959-94044.jpg

Έως αύριο αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι προσφορές για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Η υπόθεση του ΤΤ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και η πώλησή του θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες, Εθνική, Alpha και Eurobank, θα έχουν καταθέσει τις προσφορές τους για την απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Οι συνέργειες θα κρίνουν το αποτέλεσμα, δηλαδή σε ποια τράπεζα θα περάσει το ΤΤ», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην εφημερίδα το «Έθνος», σημειώνοντας πως: «η τρόικα επιθυμεί οι δύο τράπεζες να περάσουν στη Eurobank, η οποία επίσης μπαίνει στην τελική φάση της ιδιωτικοποίησής της, και θα πρέπει να πωληθεί μέσα στον Νοέμβριο. Οπότε το σχήμα Eurobank - TT - Proton θα είναι ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές».

Πόρισμα για δάνεια σε ημέτερους

Κι ενώ εκκρεμεί η υπόθεση πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το πόρισμα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αποκαλύπτει «μαύρη τρύπα» 500 εκατομμυρίων ευρώ με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, αλλά και σε άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» ο πρόεδρος της Αρχής, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπίσει τα χρηματικά ποσά, που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση. Ο κ. Νικολούδης αναζητά τρόπους για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς - όπως αναφέρεται - «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».

Σύμφωνα με το πόρισμα το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), το εισέπραξαν οι επιχειρηματίες Γριβέας και Βάτσικα ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων της τράπεζας Άγγελου Φιλιππίδης και Κλέωνα Παπαδόπουλου για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)», αναφέρει η Αρχή. Και συνεχίζει παρακάτω η Αρχή: «... Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της».

Οι επιχειρηματίες Γριβέας - Βάτσικα φέρονται ότι τοποθέτησαν αρχικά σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας το ποσόν του ομολογιακού δανείου, μετατρέποντας τις αντίστοιχες τραπεζικές επιταγές σε ποσό κατάθεσης. Στη συνέχεια φέρονται ότι «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες (ALPHA, EUROBANK, ΛΑΪΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το ''έσπασαν'' με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.