- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μεϊμαράκης: Βγαίνουμε από το πρόγραμμα γιατί η ΝΔ το '15 προέταξε το εθνικό συμφέρον
Πολλοί έλεγαν: «καλά, δεν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός;»
«Θα πρέπει να παραδεχθούν κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν για τα θετικά βήματα που γίνονται ενόψει εξόδου από το πρόγραμμα, ότι δεν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα αν η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία το 2015, όταν ψηφίστηκε το πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα, δεν έβαζε το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης πάνω από το δικό της κομματικό ή πολιτικό συμφέρον». Αυτό επεσήμανε σήμερα ο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρών πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης μιλώντας στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης σημείωσε ακόμα ότι είναι θεμιτός ο διάλογος που ξεκίνησε και προχωρά με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίουαι τη συμμετοχή όλων των κομμάτων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί με υποδειγματικό τρόπο τα συνταγματικά καθήκοντά του.
Αναλυτικά η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Οικονομικό Επιμελητήριο έχει ως εξής:
Θα ήθελα να συγχαρώ το Οικονομικό Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του δεύτερου διεθνούς Οικονομικού συνεδρίου προκειμένου να ασχοληθεί με τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα εξόδου από το πρόγραμμα.
Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υφυπουργό της κυβέρνησης θεωρώ ότι πράγματι ο διάλογος αυτός που έχει ανοίξει είναι ένα θετικό γεγονός. Δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι σε μια προσπάθεια που αφορά στο μέλλον της χώρας και των πολιτών μας, ανεξάρτητα τις όποιες απόψεις και τοποθετήσεις έχουμε.
Για να είναι όμως αυτός ο διάλογος ουσιαστικός και παραγωγικός θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία της ειλικρίνειας, θα πρέπει να βασίζεται σε παραδοχές λαθών που έγιναν στο παρελθόν και που διδαχθήκαμε από αυτά. Θα πρέπει να γίνει με όρους του μέλλοντος και όχι με όρους του παρελθόντος ή με κραυγές και έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά με επιχειρήματα, με σύνεση και με ψυχραιμία.
Θα πρέπει να παραδεχθούν κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν για τα θετικά βήματα που γίνονται ενόψει εξόδου από το πρόγραμμα, ότι δεν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα αν η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία το 2015, όταν ψηφίστηκε το πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα, δεν έβαζε το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης πάνω από το δικό της κομματικό ή πολιτικό συμφέρον και δεν προσερχόταν με μια διάθεση συνεννόησης, η οποία βεβαίως δεν υπήρχε από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Και είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν είχε ακολουθηθεί τότε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με την οποία θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος, οπότε θα ήταν και ταχύτερη η έξοδος από αυτό το πρόγραμμα.
Θέλω επίσης να συγχαρώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και όλους τους παριστάμενους που θα λάβουν μέρος σε αυτό το διάλογο, που είναι αναβαθμισμένος με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασκεί τα Συνταγματικά του καθήκοντα με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους. Και θα πρέπει όλοι μαζί, κόμματα, κυβέρνηση, θεσμοί και Ευρώπη να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τόσο για την πορεία της Ευρωζώνης και της Ευρώπης συνολικά. Μιας Ευρώπης που θα πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει ο Ελληνικός λαός και να ανταποκριθεί και στις δικές της υποχρεώσεις, όπως ανέφερε και ο Προέδρος της Δημοκρατίας.
Δεν θέλω να πολιτικολογήσω, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα, αλλά θέλω να πω ότι το παράδειγμα που ανέφερε ο κ .Πιτσιόρλας για την COSCO και το λιμάνι του Πειραιά δεν ήταν το πιο επιτυχημένο, γιατί όλοι θυμούνται τι γινόταν την εποχή που η ΝΔ και η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε για το λιμάνι.
Επίσης, βλέπω εδώ τον φίλο τον κ. Χαρδούβελη, και υποστηρίζω ότι εάν δεν είχαν προκύψει οι εκλογές του Ιανουαρίου το 2015 , θα είχε βγει η Ελλάδα από τότε από το πρόγραμμα. Είμαι αυτός που έλεγε και - παρεξηγήθηκε - ότι τα προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο. Γιατί όποιες χώρες ολοκλήρωσαν προγράμματα, το πέτυχαν σε μια θητεία προεδρική ή κοινοβουλευτική και αναφέρομαι στην Κύπρο. Άρα, αν δεν υπήρχαν οι βίαια προκληθείσες εκλογές του 2015, θα ήμασταν με πολύ πιο ήπιο τρόπο και πιο γρήγορα στην κανονικότητα.
Θα ήταν εύκολο για μας να μην ψηφίσουμε τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν «καλά, δεν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός; Δεν θέλεις να γίνουν εκλογές, υπάρχει αντιπολίτευση που συναινεί και δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές;».
Ναι, συναινέσαμε στη συμφωνία για τους στόχους (και όχι για μέτρα) επειδή η Νέα Δημοκρατία πάντα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Ναι, συναινέσαμε διότι η χώρα θα καταστρεφόταν και προτιμήσαμε να σωθεί η χώρα, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Προτιμήσαμε να μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή πορεία και θα έλεγα ότι εμείς επιβάλαμε τότε στην κυβέρνηση να ξαναμπεί στις ευρωπαϊκές ράγες.
Δεν πρέπει λοιπόν σήμερα να καυχιέται τόσο πολύ, ως ο ευρωπαϊκός εγγυητής στην Ελλάδα, να μην καυχιέται τόσο πολύ σήμερα για την πορεία των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Εγώ πιστεύω ότι θα ήμασταν καλύτερα σήμερα, αν είχαμε συμφωνήσει από τότε.
Είναι πράγματι θετικό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σήμερα συζήτηση για ένα κοινό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Πού είναι όμως το πρόγραμμα ; Δεν το έχουμε δει, δεν μας το έχει παρουσιάσει, δεν το έχει το Κοινοβούλιο για να εκφράσουμε άποψη. Πώς δηλαδή θα συνεννοηθούμε για να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα το οποίο δεν γνωρίζουμε;
Θεωρώ λοιπόν ότι αυτός ο διάλογος που ξεκίνησε και προχωρά με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με θετική διάθεση των κομμάτων για την επόμενη ημέρα, γιατί όλοι σε αυτή τη χώρα ζούμε, μπορεί να έχει αποτελέσματα, αν γίνει όπως προείπα με όρους μέλλοντος, με προτάσεις και επιχειρήματα και χωρίς όρους παρελθόντος.
Να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τις όποιες διαφωνίες έχουμε, για να μπορέσει η χώρα να ατενίσει και πάλι με αισιοδοξία το μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.