Πολιτικη & Οικονομια

Φρ. Κουτεντάκης: Δεν υπάρχει χώρος για άλλη δημοσιονομική ανευθυνότητα

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koudedakis.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απόλυτη θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, σύμφωνα με τα όσα είπε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο κ. Κουτεντάκης ξεκαθάρισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να συζητήσει με ώριμο τρόπο πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα, καθώς βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Έχουμε και εμείς μπροστά μας προκλήσεις σαν χώρα αλλά και η Ευρωζώνη προκλήσεις σαν ενότητα» εξήγησε, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα και μπορεί να βγει και πρέπει να βγει από τα μνημόνια».

«Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κρίθηκαν απαραίτητα στις συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες και οικονομικές συνθήκες, ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν διάφορες χώρες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα και η τελευταία που θα βγει. Η ολοκλήρωση του ελληνικού Προγράμματος θα είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» δήλωσε.

Οι αιτίες που έριξαν την Ελλάδα στα μνημόνια

Ο κ. Κουτεντάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα δεδομένα που οδήγησαν την Ελλάδα σε μνημόνια, επισημαίνοντας ότι σήμερα «λίγους μήνες πριν από την έξοδο και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητο πως οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα έχουν διορθωθεί».

«Η βασική αιτία που ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει λυθεί πλέον, η χώρα παράγει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει, εν μέρει, αποκατασταθεί. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά και πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.