Πολιτικη & Οικονομια

Κικίλιας: Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ

«Η ασφάλεια αυτή καθαυτή τίθεται ως το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής που έρχεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kikilias.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ», ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει πως η Άμυνα και η Ασφάλεια είναι οι τομείς, στους οποίους κατά προτεραιότητα εφαρμόζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, και πως αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ζει και να συνυπάρχει ειρηνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η επιστήμη, η τεχνολογία, οι ανάγκες του ανθρώπου αναμορφώνονται ριζικά. Και ενώ επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, δεν αφομοιώνονται πλήρως από την κοινωνία μας, λόγω της ταχύτητάς τους.

«Η Άμυνα και η Ασφάλεια είναι οι τομείς που κατά προτεραιότητα εφαρμόζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαιτέρως στα ισχυρά και προηγμένα κράτη. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ζει και να συνυπάρχει ειρηνικά. Σε έναν κόσμο που, στο όνομα της ισχύος και του συμφέροντος, πριονίζεται το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τρεις τεχνολογικές ανακαλύψεις θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως και θα αποτελέσουν τα θεμελιώδη ορόσημα στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Αυτά είναι το 3D printing, τα UAVs (Unmanned Aerial Vehicle) και η τεχνητή νοημοσύνη» τονίζει και προσθέτει πως παρακολουθώντας τη διεθνή ειδησεογραφία και την επιστημονική έρευνα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι εξελίξεις στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Κικίλιας εκτιμά πως η ασφάλεια αυτή καθαυτή τίθεται ως το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής που έρχεται. «Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτός της δημιουργίας δικλείδων ασφάλειας, πρωτοκόλλων άμυνας και διαύλων συνεννόησης μεταξύ των χωρών, ιδιαιτέρως αυτών που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Έτσι μπορεί να μειωθούν, ή τουλάχιστον να περιοριστούν, οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν» σημειώνει, προσθέτοντας πως σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, η μέχρι σήμερα σχεδίαση των εξοπλιστικών προγραμμάτων έγινε αποσπασματικά, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει ο αναγκαίος προγραμματισμός που πρέπει να διέπει τη στρατηγική μιας κυρίαρχης χώρας.

Επιπλέον, όπως λέει, οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας επιδείνωσαν την κατάσταση, περιορίζοντας δραστικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Προσθέτει: «Την ίδια στιγμή οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή, η στρατηγική έντασης από τη γείτονα χώρα και τα νέα δεδομένα που απορρέουν από τις θαλάσσιες ζώνες μας (ΑΟΖ), δημιουργούν προκλήσεις και γεννούν κινδύνους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να τολμήσουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, ένα άλμα στο τεχνολογικό μέλλον. Να προγραμματίσουμε, να σχεδιάσουμε και να πραγματώσουμε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας.

Είναι πλέον αδύνατο, ασύμφορο και θνησιγενές να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τους κανόνες, τα όπλα και το δόγμα του παρελθόντος. Η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει το σημαντικότερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι ένα κατασκοπευτικό drone πρέπει να απωθείται ή να καταρρίπτεται από ένα άλλο drone και όχι από 3-4 πολεμικά αεροσκάφη, όπως πρακτικά συμβαίνει τώρα, με υπέρογκο κόστος».

Και ο κ. Κικίλιας καταλήγει: «Στη νέα εποχή που έρχεται, κυρίαρχος στο Αιγαίο δεν θα είναι αυτός που έχει αριθμητική υπέροχη, αλλά αυτός που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Η "εξοπλιστική μάχη" του αύριο θα έχει κατά κύριο λόγο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Γι αυτόν τον σκοπό, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς, ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, θα έπρεπε ήδη, κατά παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά
Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά

«Η Ευρώπη σε πολλά σταυροδρόμια, παλεύει με τους δαίμονες και τις αντιφάσεις της. Η Ελλάδα, πάλι, είναι πιο ξέγνοιαστη. Αντί να πάει να ψηφίσει, πάει για μπάνιο. Αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι»

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.