Πολιτικη & Οικονομια

Μία ώρα τα έλεγαν Τσίπρας – Ζάεφ

Συνάντηση και με τη Μέρκελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-zaef.jpg
twitter.com/PrimeministerGR

Μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Η συνάντηση έγινε στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση αυτή την ώρα του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Ζαεφ θεωρείται κομβική για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Σκοπιανού. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτ

Ευρωπαϊκή πηγή σχολίασε για την σημερινή συνάντηση: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να καταγράψουν πρόοδο». Η επίλυση αυτής και των άλλων διαφορών στην περιοχή «μπορούν να έχουν θετική επίδραση» για την άμβλυνση τη στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ένταξη νέων χωρών, σχολίασε η ίδια πηγή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται μήπως αυτή η ανησυχία στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ή και της Κίνας και της Τουρκίας, που επιδιώκουν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει την επικοινωνιακή της παρουσία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιρροή της στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα δεν έχει εδραιωθεί.

Το 73% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της περιοχής των Βαλκανίων γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι μόνο 5% με την Ρωσία , ενώ το 73% των ξένων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ