Πολιτικη & Οικονομια

Κρίσιμη συνάντηση για το Σκοπιανό στο Σούνιο

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ και Νίμιτς συναντώνται σήμερα για το ονοματολογικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέο κρίσιμο ραντεβού για το ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δίνουν σήμερα Σάββατο στο Σούνιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση στο φλέγον ζήτημα της ονομασίας.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στο περιθώριο των εργασιών της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus».

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών, τόσο ως προς το ζήτημα της ονομασίας, όσο και ως προς το ζήτημα του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι  «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». «Έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.