Ένοχος ο Μαντέλης για τη Siemens
Την ετυμηγορία της ποινής του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένει ο πρώην υπουργός
Την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την ποινή που θα του επιβληθεί αναμένει ο Τάσος Μαντέλης και οι συγκατηγορούμενοι του, οι οποίοι πριν από λίγο κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει ο πρώην υπουργός Μεταφορών από τη Siemens.
Με πλειοψηφία 4 προς 1 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κήρυξε ένοχο, όπως και πρωτόδικα, τον κ. Μαντέλη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο εφέτης που μειοψήφησε τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του 73χρονου πρώην υπουργού.
Το δικαστήριο δέχθηκε το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος δωροδοκήθηκε από την γερμανική εταιρία με ποσό περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), χρήματα που έλαβε το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS. Τα χρήματα κατά την κρίση των δικαστών αποτελούσαν δώρο για την επιλογή της γερμανικής εταιρίας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.
Για την υπόθεση των χρημάτων προς τον πρώην υπουργό κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία οι συγκατηγορούμενοί του Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, καθώς και ο συνεργάτης του κ. Μαντέλη Αριστείδης Μαντάς. Πρωτόδικα το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρίας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και ο Αρ. Μαντάς σε φυλάκιση 40 μηνών.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την αναγνώριση ελαφρυντικών, θέμα κρίσιμο που θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση την οποία θα έχει ο πρώην υπουργός. Πρωτόδικα ο Τάσος Μαντέλης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Οι συνήγοροί του ζήτησαν από το Πενταμελές Εφετείο να του αναγνωρίσει και τρίτο ελαφρυντικό, για ειλικρινή μεταμέλεια, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.
Από την απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί και η ποινή που θα επιβληθεί καθώς αν δεν μειωθεί η πρωτόδικη, ο κ. Μαντέλης θα είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην φυλακή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» - Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία
Για τις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο που ξεπέρασε τα 5.000 ευρώ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης
Νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 κατοικίες - Aύξηση έως και 100 ευρώ τον χρόνο στο επίδομα θέρμανσης
«Μετρό με Τσίπρα - Μετρό με Μητσοτάκη»: Η φωτογραφία που ανέβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το ΚΑΤ θα το παραδώσω στον διάδοχό μου εντελώς καινούργιο», ανέφερε υπουργός Υγείας
«Συνεχίζουμε με ακόμη πιο στοχευμένες παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος», τόνισε ο Περιφερειάρχης
Απάντηση μέσω συνεργατών του δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα
«Η Κοζάνη αποκτά ένα νέο νοσοκομείο-κόσμημα» - Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.